Wykonanie
Klasyczna przekąska na wszelakie przyjęcie domowe.Jest smaczna i niskokaloryczna, spokojnie więc mogą ją wcinać osoby dbające o linię :) .Przy dekoracji warzywami można puścić
wodzę fantazji i nasze
galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:)
Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać)
szynka konserwowakukurydzamarchewkażelatynabulionWykonanie:
W gorącym
bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na
sałatkę) rozpuszczamy
żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie
szynkę kroimy w paseczki.
Kukurydzę odcedzamy.
Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych
jajek,
czerwonej papryki,
groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do
szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam
szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa,
szynkę i zalewamy przestudzonym
bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.