ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka Wielkanocna w galarecie

Pierś kurczaka Wielkanocna w galarecie

nazwa

Wykonanie

Niedługo Wielkanoc, więc obowiązkową pozycją menu będzie pierś kurczaka w galarecie.
Proponuję przygotować tę przystawkę w formie jajek. Przygotowuję takie jajka Wielkanocne w wydmuszkach od jajek. Tak przygotowana pierś kurczaka jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdoba Świątecznego stołu. Ponadto, taka przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przygotowałam 7 porcji, aby Wam pokazać, jak jajka mają wyglądać, a gdy chcemy przygotować większą ilość, odpowiednio zwiększamy ilość składników.
Produkty:
200 g piersi z kurczaka
7 wydmuszek
mieszanka warzywnagroszek, kukurydza, papryka konserwowa, marchewka
listki bazylii
5 – 6 łyżeczek żelatyny (na ½ l bulionu)
1 łyżeczka sody oczyszczonej do wyparzenia skorupek
Sposób przygotowania:
Otwór w wydmuszkach robimy po szerokiej stronie jajka. Wydmuszki wyparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez kilka minut, odlewamy wodę i pozostawiamy odwrócone do wysuszenia.
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę.
Do wydmuszek naprzemiennie wkładamy kawałki piersi wraz z warzywami i listkami bazylii.
Przygotowujemy bulion warzywny z kostki lub gotujemy na włoszczyźnie. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w bulionie (5-6 łyżeczek żelatyny na ½ l bulionu). Bulionem z żelatyną ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek.
Odstawiamy najlepiej na cała noc, aby galaretka dobrze zastygła. Po stężeniu zdejmujemy skorupkę tak, jak zwykle obieramy jajko.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/piers-kurczaka-wielkanocna-galarecie