Wykonanie
Niedługo Wielkanoc, więc obowiązkową pozycją menu będzie
pierś kurczaka w galarecie.Proponuję przygotować tę przystawkę w formie
jajek. Przygotowuję takie
jajka Wielkanocne w wydmuszkach od
jajek. Tak przygotowana
pierś kurczaka jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdoba Świątecznego stołu. Ponadto, taka przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu.Przygotowałam 7 porcji, aby Wam pokazać, jak
jajka mają wyglądać, a gdy chcemy przygotować większą ilość, odpowiednio zwiększamy ilość składników.Produkty:200 g
piersi z kurczaka7 wydmuszek
mieszanka warzywna –
groszek,
kukurydza,
papryka konserwowa,
marchewkalistki
bazylii5 – 6 łyżeczek
żelatyny (na ½ l
bulionu)1 łyżeczka
sody oczyszczonej do wyparzenia skorupekSposób przygotowania:Otwór w wydmuszkach robimy po szerokiej stronie
jajka. Wydmuszki wyparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem
sody oczyszczonej przez kilka minut, odlewamy
wodę i pozostawiamy odwrócone do wysuszenia.
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę.Do wydmuszek naprzemiennie wkładamy kawałki piersi wraz z warzywami i listkami
bazylii.Przygotowujemy
bulion warzywny z kostki lub gotujemy na
włoszczyźnie.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej
wody, a następnie rozpuszczamy w
bulionie (5-6 łyżeczek
żelatyny na ½ l
bulionu).
Bulionem z
żelatyną ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek.Odstawiamy najlepiej na cała noc, aby
galaretka dobrze zastygła. Po stężeniu zdejmujemy skorupkę tak, jak zwykle obieramy
jajko.Smacznego!