Wykonanie
Kolejny mój kuchenny eksperyment z przed lat , który stał się jednym z naszych ulubionych obiadów.W naszym domu
czosnek w daniach jest absolutnie naturalny , uwielbiam jego delikatny posmak . Co zabawne , nie ruszę go w postaci surowej ... heheheSkładniki :1 podwójna
pierś z kurczaka1
papryka czerwonawłoszczyzna1
por4 ząbki
czosnku1 puszka
groszku1 puszka
kukurydzy2 woreczki
ryżu białego.3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
przyprawy do kurczaka1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżka
CurryNaczynie żaroodporne.Przygotowanie :Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
Ryż gotujemy 10-12 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki
Curry ( dzięki temu
ryż zyska ciekawy smak i kolor już po ugotowaniu )Gdy
ryż się gotuje ,
pierś z kurczaka opłukujemy i osuszamy , kroimy w kostkę i doprawiamy -
przyprawą do kurczaka ,
curry ,
ziołami i na koniec zalewamy to
sosem sojowym. Przemieszać dłonią i odstawić do lodówki na 10 min.Ugotowany
ryż odsączamy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka podsmażamy i dodajemy jeden ząbek wyciśniętego
czosnku. Łączymy z
ryżem. Dodajemy pokrojoną
paprykę , startą
włoszczyznę , pokrojonego drobno
pora ,
groszek i
kukurydzę. Na koniec dodajemy resztę wyciśnietego
czosnku i mieszamy wszystko delikatnie.Naczynie domknąć , wstawić do piekarnika na ok 35 - 40 min. Po pierwszych 20 min zapiekania , wyciągamy na chwilę żeby przemieszać .Smacznego!
Zapraszam do komentowania :)