Wykonanie
Obiad zwyczajny lecz dostojny . Bardzo lubimy
drób , często tez jemy
kapustę pod wieloma postaciami.To praktycznie dwa przepisy połączone w danie , do tego podałam tez deser który znajdzie się w następnym
poście :)Składniki do piersi z
kurkami :35 dag świeżych
kurek ( ja zamroziłam zebrane w zeszłym roku )Zamiast sezonowych
grzybów można tez użyć tej samej ilości
pieczarek, są łatwiej dostępne.4 duże
piersi z kurczaka5
szalotek0,5 szklanki
bulionu grzybowego0,5 szklanki
śmietany kremówki.pęczek
kopruoliwamajeranek, sol,
pieprz i
currySkładniki do
kapusty po bawarsku :Połowa dużej lub cała mała główka
białej kapusty.20 dag
boczku wędzonego2 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
kminku1 łyżeczka
majerankusol ,
pieprz1 szklanka
bulionu wołowego2 łyżki stołowe
octu winnego białego.Przygotowanie :Zawsze zaczynam od
kapusty , ponieważ nie musi być bardzo gorąca przy podaniu.
Boczek wędzony kroimy w drobna kostkę i smażymy na łyżce
oliwy , dodajemy
cukier i karmelizujemy go.Dodajemy posiekana
kapustę , smażymy ja ok 8 min co chwile mieszając by się nie przypaliła.Doprawiamy
kapustę kminkiem,
majerankiem ,
sola i
pieprzem . Zalewamy
bulionem i
octem winnym. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 20 min. Po upływie tego czasu odkrywamy
kapustę i smażymy jeszcze 6-8 min by odparowały
soki. Często mieszamy.
Kapustę zdejmujemy do naczynia i zakrywamy folia spożywczą.
Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem.Obtaczamy
sola ,
pieprzem ,
curry i
majerankiem .Odstawiamy na bok ( nie do lodówki)
Szalotki kroimy w piórka i szklimy na
oliwie ,
kurki (
pieczarki ) wrzucamy do
szalotek , doprawiamy łyżeczką
majeranku ,
sola i
pieprzem . Smażymy wszystko ok 8-10 min . Dodajemy
śmietanę kremówkę,
bulion i posiekany
koper , smażymy ok 4 min ciągle mieszając , czekamy aż
bulion trochę odparuje i sos stanie sie gęściejszy .Sos przelewamy do miseczki zakrywamy folia.
Piersi z kurczaka wysmażamy na dobrze rozgrzanej
oliwie , często przewracając i nakłuwając .Po ok 10-12 min wyłączamy gaz.Na talerz wykładamy 2 łyżki sosu na niego kładziemy ciepłą pierś , ponownie przykrywamy ja sosem. Obok nakładamy porcje
kapusty .Smacznego :)
Smacznego :)