ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka w kurkach z majerankiem i kapustą po bawarsku.

Piersi z kurczaka w kurkach z majerankiem i kapustą po bawarsku.

nazwa

Wykonanie

Obiad zwyczajny lecz dostojny . Bardzo lubimy drób , często tez jemy kapustę pod wieloma postaciami.
To praktycznie dwa przepisy połączone w danie , do tego podałam tez deser który znajdzie się w następnym poście :)
Składniki do piersi z kurkami :
35 dag świeżych kurek ( ja zamroziłam zebrane w zeszłym roku )
Zamiast sezonowych grzybów można tez użyć tej samej ilości pieczarek, są łatwiej dostępne.
4 duże piersi z kurczaka
5 szalotek
0,5 szklanki bulionu grzybowego
0,5 szklanki śmietany kremówki.
pęczek kopru
oliwa
majeranek, sol,pieprz i curry
Składniki do kapusty po bawarsku :
Połowa dużej lub cała mała główka białej kapusty.
20 dag boczku wędzonego
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku
sol ,pieprz
1 szklanka bulionu wołowego
2 łyżki stołowe octu winnego białego.
Przygotowanie :
Zawsze zaczynam od kapusty , ponieważ nie musi być bardzo gorąca przy podaniu.
Boczek wędzony kroimy w drobna kostkę i smażymy na łyżce oliwy , dodajemy cukier i karmelizujemy go.
Dodajemy posiekana kapustę , smażymy ja ok 8 min co chwile mieszając by się nie przypaliła.
Doprawiamy kapustę kminkiem,majerankiem , sola i pieprzem . Zalewamy bulionem i octem winnym. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 20 min. Po upływie tego czasu odkrywamy kapustę i smażymy jeszcze 6-8 min by odparowały soki. Często mieszamy.
Kapustę zdejmujemy do naczynia i zakrywamy folia spożywczą.
Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem.
Obtaczamy sola ,pieprzem , curry i majerankiem .
Odstawiamy na bok ( nie do lodówki)
Szalotki kroimy w piórka i szklimy na oliwie , kurki ( pieczarki ) wrzucamy do szalotek , doprawiamy łyżeczką majeranku , sola i pieprzem . Smażymy wszystko ok 8-10 min . Dodajemy śmietanę kremówkę, bulion i posiekany koper , smażymy ok 4 min ciągle mieszając , czekamy aż bulion trochę odparuje i sos stanie sie gęściejszy .
Sos przelewamy do miseczki zakrywamy folia.
Piersi z kurczaka wysmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie , często przewracając i nakłuwając .Po ok 10-12 min wyłączamy gaz.
Na talerz wykładamy 2 łyżki sosu na niego kładziemy ciepłą pierś , ponownie przykrywamy ja sosem. Obok nakładamy porcje kapusty .
Smacznego :)
Smacznego :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/03/piersi-z-kurczaka-w-kurkach-z.html