Wykonanie



Kiedy spotykają się dwie blogerki musi powstać coś pysznego. Razem z Kate przygotowałyśmyOrkiszowa
tarta z
czekoladowym musem. Przepis pochodzi z bloga the Healthy foodie .
Tarta jest dosyć ciekawa. Ja wcześniej nie spotkałam się z takim
spodem. Nadzienie było mi już bardziej znane, cóż często pijam taki koktajl.Muszę przyznać, że wyszła nam bardzo smaczna. A nadzienie wyjadałyśmy palcem z miski.Zdjęcia autorstwa Kate.


1.5szkl
mąki orkiszowej25g
migdałów (rozgniecionych)2 łyżki wiórek
kokosowych1 łyżka
oleju kokosowego3 łyżki płynnego
mioduszczypta
solibanan rozgniecionyszczypta
cynamonu i
soli1 łyżka kwiatów lawendynadzienie1 dojrzałe
awokado400g
jogurtu bałkańskiego/greckiego3/4szkl
kakao1/2szkl
mioduszczypta
cynamonuziarna z
wanilii50g
gorzkiej czekoladycynamonMiód podgrzać z kwiatami lawendy. Przecedzić przez sitko.
Mąkę wymieszać z
migdałami, wiórkami i resztą składników. Blaszkę wysmarować
olejem kokosowym. Wyłożyć spód blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 15minut w 180stopniach.
Awokado zblendować z resztą składników i roztopioną
czekoladą.Nadzienie wylać na ostudzony spód. Udekorować
śliwkami.Schłodzić w lodówce.