Wykonanie



Już wiele
razy uczestniczyłam we wspólnym gotowaniu. Ale było to na zasadzie ustalenia przepisu przez bloggerów i tak na prawdę gotowania samemu.Ten weekend spędziłam na Chłopskiej. Gdańsk i Sopot :) Starówka i
molo.Siaśka, Fabiola i SandraPrawdziwe wspólne gotowanie. Bloggerek? Tak! Ale bardziej świetnych znajomych :DFabiola rzuciła hasło "krokiety", i podejrzewam, że Sandra została z nami dwoma czubkami-demoralizatorami o dzień dłużej żeby je zjeść :DMasa śmiechu, zabawy. Każda ma tu swój udział. Każda coś robiła. Ja np. zostałam mistrzem patelni :D

Krokiety żytnie z farszem
pieczarkowo-
marchewkowym z
kurczakiem i
cebulką1 szkl
mąki żytniej1/2szkl
mąki pszennej2
jajka1 szkl
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl
wody gazowanej (spulchnia)1 łyżeczki
oliwyprzyprawy sól,
pieprz,
bazylia,
czosnekfarsz500g
pieczarek1
pierś z kurczaka2
marchewkicebulaprzyprawy sól,
pieprz,
papryka słodka,
chilli1 łyżeczka
oliwydo obtoczenia2
jajkaotręby pszenne/orkiszowe/żytnieSmażymy naleśniki na odrobinie
oliwy. Nie mogą być bardzo cienkie bo będą się rozrywać później.Na
oliwie obsmażamy
cebulkę. Kiedy się zrumieni dodajemy pokrojonego cienko
kurczaka. Po chwili
pieczarki i startą
marchewkę. Doprawiamy. Smażymy na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy
woda z patelni prawie całkowicie wyparuje.Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika. Zwijamy naleśniki. Dwa równoległe boki składamy do siebie. Trzeci zaginamy i zwijamy.Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w
jajku. Obtoczyć w otrębach i smażyć ze wszystkich stron na teflonie.Podawać z pozostałym farszem (bo całego nie zużyjemy oraz barszczem.Życzymy smacznego