Dzień Ojca jest już dzisiaj. Z tej okazji dla mojego tatusia upiekłam taką o to tartę. Jest bardzo zadowolony, ponieważ w smaku jest nieziemska. Początkowo miała to być tarta z rabarbarem i białą czekoladą którą widziałam u Rocksanki . Ale mam zużyła cały rabarbar, w sklepie nie było białej czekolady, a w domu okazało się, że mam za mało margaryny i nie mam śmietany. Więc tamten przepis był tylko inspiracją. Szczerze polecam. Ja z pewnością powtórzę ją już wkrótce. Bo śniadanko z nią to poezja.Jabłkowatarta z mleczną czekoladą (forma 30cm)250g mąki pszennej70g mąki pszennej pełnoziarnistej100g zimnej margaryny2 jajka30g cukru3 łyżki jogurtu naturalnego1kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę5 łyżek syropu klonowego2 łyżki wody100g mlecznej czekolady100g płatków owsianych30g mąki pszennej70g cukru2 łyżeczki cynamonu80g rozpuszczonej margarynyMąkę mieszamy z cukrem i dodajemy bardzo drobno pokrojoną margarynę. Siekamy nożem do połączenia się składników. Wbijamy jajka, oraz dajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30min do zamrażalnika. Formę do tarty smarujemy delikatnie margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy na 30min do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 190stopni. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15min. Chłodzimy.Jabłka z cukrem i wodą gotujemy na małym ogniu ok. 10min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jabłka odsączamy z soku i odstawiamy. Sok gotujemy do zmniejszenia ilości i powstania syropu (ok. 2 łyżek)W misce mieszamy składniki na kruszonkę.Czekoladę łamiemy i posypujemy tartę. Na to dajemy jabłka. Polewamy syropem i na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy 30min.Smacznego