ßßß Cookit - przepis na Jabłkowa tarta z mleczną czekoladą

Jabłkowa tarta z mleczną czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dzień Ojca jest już dzisiaj. Z tej okazji dla mojego tatusia upiekłam taką o to tartę. Jest bardzo zadowolony, ponieważ w smaku jest nieziemska. Początkowo miała to być tarta z rabarbarem i białą czekoladą którą widziałam u Rocksanki . Ale mam zużyła cały rabarbar, w sklepie nie było białej czekolady, a w domu okazało się, że mam za mało margaryny i nie mam śmietany. Więc tamten przepis był tylko inspiracją. Szczerze polecam. Ja z pewnością powtórzę ją już wkrótce. Bo śniadanko z nią to poezja.
Jabłkowa tarta z mleczną czekoladą (forma 30cm)
250g mąki pszennej
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g zimnej margaryny
2 jajka
30g cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego
1kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
5 łyżek syropu klonowego
2 łyżki wody
100g mlecznej czekolady
100g płatków owsianych
30g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżeczki cynamonu
80g rozpuszczonej margaryny
Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy bardzo drobno pokrojoną margarynę. Siekamy nożem do połączenia się składników. Wbijamy jajka, oraz dajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30min do zamrażalnika. Formę do tarty smarujemy delikatnie margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy na 30min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190stopni. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15min. Chłodzimy.
Jabłka z cukrem i wodą gotujemy na małym ogniu ok. 10min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jabłka odsączamy z soku i odstawiamy. Sok gotujemy do zmniejszenia ilości i powstania syropu (ok. 2 łyżek)
W misce mieszamy składniki na kruszonkę.
Czekoladę łamiemy i posypujemy tartę. Na to dajemy jabłka. Polewamy syropem i na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy 30min.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/06/jabkowa-tarta-z-mleczna-czekolada.html