Wykonanie
Następne ciasto robione na soku.Robiąc kolejny raz ciasto
shrek córki zapytały, "czy nie może
mieć innego koloru, na przykład fioletowego?"I w taki sposób powstała Fifi, czyli bohaterka bajki Fifi niezapominajka:)
Składniki:
biszkopt: 3
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa na soku: pół litra
soku kubuśpół szklanki
soku malinowegobudyń waniliowy na 3/4 litra
mlekadodatkowo: 300 ml
śmietanki 36 %1 łyżka
cukru pudru1
galaretka owoce leśne1
galaretka niebieska (np. blue
curacao)
borówki amerykańskie 125 g
Na
biszkopt ubijamy
białka ze szczyptą
soli, dodajemy
cukier. Do ubitych na sztywno
białek dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy . Wykładamy do tortownicy ( 26 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypaną
mąką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Do garnka wlewamy
sok kubuś lub inny
pomarańczowo bananowy, dolewamy
sok malinowy.Pierwszy raz gdy robiłam ciasto miałam zapasy domowego
soku jagodowego, to wtedy użyłam go zamiast
malinowego i był super fioletowy kolor.Nasze
soki gotujemy, wcześniej odlewamy niepełną szklankę w której mieszamy
budyń.Gotowy
budyń na soku studzimy i wykładamy na upieczony wystudzony
biszkopt.Na masę układamy umyte i osuszone
borówki i czekamy by ładnie nam wszystko wystygło.W pół szklance gorącej
wody rozpuszczamy po łyżce obu
galaretek, czyli łyżka niebieskiej i łyżka czerwonej.Resztę
galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej
wody i to będzie ostatnia warstwa.Ubijamy na sztywno 300 ml
śmietanki tortowej z łyżką
cukru pudru, wtedy gdy
galaretka rozpuszczona w połowie szklanki
wody jest chłodna. Wlewamy
galaretkę do ubitej
śmietanki i wykładamy na
borówki. Całość zalewamy pozostałą stężałą
galaretką .Na koniec do lodówki by ładnie wszystko zastygło.
To ciacho można zrobić w dużej blaszce wtedy musimy podwoić składniki, chociaż
biszkopt wystarczy zrobić z 4
jajek.