Wykonanie
Bardzo sycąca przekąska, doskonała na śniadanie lub kolacje.
Składniki:3
jajka4 plastry
kiełbasy krakowskiej podsuszanej lub
chudego boczku2 garści posiekanej
kapusty pekińskiejpół
cebuli pokrojonej w piórka5 kulek
mozzarelli mini1 łyżka
smalcu3 łyżki
śmietany 18 %
sól,
pieprz,
przyprawypomidorki koktajlowe
Kiełbasę lub
boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na łyżce
smalcu, wyłożyć na talerzyk.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć
cebulę, dodać pokrojoną
kapustę i dusić by odparowały
soki.
Jajka ubić ze
śmietaną (można najpierw ubić
białka, dodać
śmietanę do
żółtek i też ubić i razem wszystko delikatnie wymieszać).Dodać
sól,
pieprz,
przyprawy oraz połowę usmażonej
kiełbasy.Wylać na uduszoną
kapustę, poukładać pokrojone kulki
mozzarelli, przykryć i podpiekać na wolnym ogniu, co jakiś czas poruszać patelnią.
Gdy nasz omlet ładnie się zetnie z wierzchu, zsuwamy go delikatnie na talerz (ja nie piekę z obu stron tylko aby z jednej).Układamy pokrojone
pomidorki koktajlowe,resztę
kiełbasy, polewamy
sosem tatarskim lub innym,(ja zwykłym
jogurtem naturalnym, wymieszanym z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
pieprzem).Posypujemy
natką lub
szczypiorkiem składamy delikatnie i smacznego.