Wykonanie
18:38 Jedz Taniej 1 CommentsŻeby było jak w prawdziwym domu, przy niedzieli postanowiliśmy wspólnie upiec
ciasteczka. Okazało się, że każdemu z nas zapach pieczonego ciasta, wydostający się z piekarnika przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa i nieodzownie kojarzy się z domem. Mieliśmy ograniczony wybór co do składników - 11 listopada, sklepy pozamykane, więc wykorzystaliśmy to co było... Okazało się, że z produktów które mamy możemy zrobić
ciasteczka owsiane! Wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły z talerza.

Wykorzystaliśmy:- dwie szklanki
płatków owsianych - 1 zł- pół szklanki
mąki - 15 gr- pół szklanki
cukru - 50 gr- dwa
jajka- 90 gr- dwie łyżki
oleju- pół szklanki
wody- łyżeczkę
proszku do pieczenia- półtora tabliczki
gorzkiej czekolady - 4,50- pół szklanki posiekanych
orzechów włoskich - 1 zł- garść łuskanych pestek dyni - 60 gr-
cukier waniliowy 50 gr(można wykorzystać każdy rodzaj
bakalii:
rodzynki; siekane
suszone morele,
daktyle,
banany,
jabłka; każdy rodzaj
orzechów;
migdały,
musli...)

Całkowity koszt to około 9 , 15 złPosiekaliśmy
orzechy włoskie i
gorzką czekoladę. Wszystkie składniki wsypaliśmy do miski, wymieszaliśmy, ciasto wyrobiliśmy łyżką. Kiedy ciasto wydawało się za geste dolaliśmy odrobinę
wody. Blaszki wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto powinno być dość rzadkie - takie aby można było łatwo je wyłożyć na blachę formując
ciasteczka. Blachy włożyliśmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Cookie Monster - Agata