ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowo- bananowy

Chlebek dyniowo- bananowy

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że nie jestem nudna, ale chlebki są tym, co najbardziej lubię jesienią. Lubię je tak bardzo, jak spacery wśród żółtych liści, ciepłe swetry, czapki, kapelusze i zakolanówki. Prawie tak jak wiatr, który plącze mi włosy i psuje grzywkę. Nawet kiedy jestem przeziębiona chętnie sięgam po taki chlebek. Idealnie nadaje się do popołudniowej herbaty z miodem, cytryną i imbirem. Tym razem zapomniałam go posłodzić, a i tak wyszedł wspaniały, myślę, że dużo lepszy niż gdyby był słodko- cukrowy.
W tym roku październik jest dla mnie miesiącem nowych wyzwań, nowych obowiązków i poszukiwań. Trochę szukam siebie, trochę staram się zrozumieć, dlaczego czasem dzieje się tak, a nie inaczej .
Znowu daję z siebie wszystko i na poważnie wracam do japońskiego. Koniec z leniuchowaniem, najwyższa pora znowu się rozwijać :)
★ Chlebek dyniowo- bananowy bez cukru
Składniki:
/na małą keksówkę/
200g dyni startej na tarce o drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku
2 małe banany- rozgniecione widelcem
1 jajko
1 łyżka melasy
5 łyżek oleju
10 drobno pokrojonych suszonych daktyli
170g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Osobno połączyć mokre i suche składniki, potem wymieszać wszystko razem łopatką. Ciasto wychodzi dość gęste. Do ciasta można dodać cukier, ale bez niego też jest pysznie.
Piec przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/10/chlebek-dyniowo-bananowy.html