ßßß Cookit - przepis na Drugie urodziny ♥ Kruche babeczki z owocami

Drugie urodziny ♥ Kruche babeczki z owocami

nazwa

Wykonanie

Nie wierzę, że to już! Ale czy na pewno? Kiedy minęły te dwa lata? Muszę się upewnić, otworzyć kalendarz i sprawdzić!
Tak, tak! Wszystko się zgadza- dzisiaj obchodzimy drugie bardzo słodkie urodziny mojego bloga, co znaczy, że jestem z Wami już od dwóch lat i dzielę się tutaj różnymi miłymi rzeczami, które dzieją się w moim życiu.
To był kolejny cudowny rok z Wami! Setki inspiracji, pysznych spotkań, nowych znajomości, z których część przerodziła się z internetowych w rzeczywiste, a nawet w najprawdziwsze przyjaźnie. Były też kolejne smakowite wypieki, okruszki, dni zakalca, przypalone ciastka, te mniej i bardziej udane eksperymenty. Było gotowanie dla kogoś, wspólne przygotowywanie posiłków, masa czekolady i słodyczy, które przychodziły do mnie z najróżniejszych części świata. Czasem były też smutki, na szczęście szybko mijały, bo w jakiś sposób zawsze udawało mi się zastąpić je nowymi pokładami motywacji, planów i marzeń.
Ale przede wszystkim ten rok utwierdził mnie w tym, co jest najważniejsze w mojej kulinarnej podróży. To dzielenie się szczęściem, robienie tego, co się lubi, docenianie najmniejszych rzeczy w życiu. Zatrzymywanie najlepszych wspomnień, zapisywanie kolejnych kartek w pamiętniku, pokruszone ciasteczka w białej papierowej torebce, które wywołają uśmiech na czyjejś buzi, wspólne wygrzebywanie rodzynek z ciasta drożdżowego, uśmiechy podczas kolacji, zaspane spojrzenia przy niedzielnym śniadaniu, trochę przypalony omlet mamy, dużo truskawek i jeszcze więcej radości.
Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną! ♥ Wszystkich, którzy mają ochotę, zapraszam na najlepsze na świecie urodzinowe babeczki!
Przepis na kruche ciasto na podstawie Kwestii Smaku
Składniki:
/na ok. 30 babeczek/
170g zimnego masła
2 żółtka
60g cukru pudru
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
150g mąki pszennej + 130g mąki orkiszowej
400-450g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka żelatyny
troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny
konfitura- u mnie malina + jagoda
owoce- truskawki, jagody, czerwone i czarne porzeczki, poziomki
Ciasto: Masło zmiksować z żółtkami, cukrem, skórką cytrynową, na końcu dodać sól i powoli wsypywać mąkę. Miksować do pojawienia się grudek, a potem wyrobić ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Masa: Łyżkę żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wymieszać z serkiem. Jeśli zrobią się żelatynowe grudki to serek można przetrzeć przez sitko. Odłożyć do lodówki żeby masa stężała.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na kulki i wyklejać nimi foremki (wcześniej trzeba posmarować je masłem)- nie za cienko, bo babeczki wychodzą wyjątkowo kruche. Piec przez około 15 minut.
Kiedy babeczki wystygną wypełniać je łyżeczką konfitury, serka i dekorować owocami.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/07/drugie-urodziny.html