ßßß
Nie wierzę, że to już! Ale czy na pewno? Kiedy minęły te dwa lata? Muszę się upewnić, otworzyć kalendarz i sprawdzić!
Tak, tak! Wszystko się zgadza- dzisiaj obchodzimy drugie bardzo słodkie urodziny mojego bloga, co znaczy, że jestem z Wami już od dwóch lat i dzielę się tutaj różnymi miłymi rzeczami, które dzieją się w moim życiu.
To był kolejny cudowny rok z Wami! Setki inspiracji, pysznych spotkań, nowych znajomości, z których część przerodziła się z internetowych w rzeczywiste, a nawet w najprawdziwsze przyjaźnie. Były też kolejne smakowite wypieki, okruszki, dni zakalca, przypalone ciastka, te mniej i bardziej udane eksperymenty. Było gotowanie dla kogoś, wspólne przygotowywanie posiłków, masa czekolady i słodyczy, które przychodziły do mnie z najróżniejszych części świata. Czasem były też smutki, na szczęście szybko mijały, bo w jakiś sposób zawsze udawało mi się zastąpić je nowymi pokładami motywacji, planów i marzeń.
Ale przede wszystkim ten rok utwierdził mnie w tym, co jest najważniejsze w mojej kulinarnej podróży. To dzielenie się szczęściem, robienie tego, co się lubi, docenianie najmniejszych rzeczy w życiu. Zatrzymywanie najlepszych wspomnień, zapisywanie kolejnych kartek w pamiętniku, pokruszone ciasteczka w białej papierowej torebce, które wywołają uśmiech na czyjejś buzi, wspólne wygrzebywanie rodzynek z ciasta drożdżowego, uśmiechy podczas kolacji, zaspane spojrzenia przy niedzielnym śniadaniu, trochę przypalony omlet mamy, dużo truskawek i jeszcze więcej radości.Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną! ♥ Wszystkich, którzy mają ochotę, zapraszam na najlepsze na świecie urodzinowe babeczki!Przepis na kruche ciasto na podstawie Kwestii SmakuSkładniki:/na ok. 30 babeczek/170g zimnego masła2 żółtka60g cukru pudruszczypta soliskórka starta z 1 cytryny150g mąki pszennej + 130g mąki orkiszowej400-450g serka homogenizowanego waniliowego1 łyżka żelatynytroszkę wody do rozpuszczenia żelatynykonfitura- u mnie malina + jagodaowoce- truskawki, jagody, czerwone i czarne porzeczki, poziomkiCiasto: Masło zmiksować z żółtkami, cukrem, skórką cytrynową, na końcu dodać sól i powoli wsypywać mąkę. Miksować do pojawienia się grudek, a potem wyrobić ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.Masa: Łyżkę żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wymieszać z serkiem. Jeśli zrobią się żelatynowe grudki to serek można przetrzeć przez sitko. Odłożyć do lodówki żeby masa stężała.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na kulki i wyklejać nimi foremki (wcześniej trzeba posmarować je masłem)- nie za cienko, bo babeczki wychodzą wyjątkowo kruche. Piec przez około 15 minut.Kiedy babeczki wystygną wypełniać je łyżeczką konfitury, serka i dekorować owocami.