ßßß
Tartaletka to marzenie każdego dziecka nawet marudzącego.Dzisiaj pokaże wam jak można je zrobić. Polecam przepis wypróbowany (smakowały obłędnie)Składniki:Kruche ciasto:- 1,5 szklanki mąki krupczatki;- 1/4 szklani cukru pudru;- szczypta soli;- 120 g masła;- 2 żółtka;- ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany.Krem:- 2 szklanki śmietanki 30 lub 36 %;- 2/3 szklanki cukru pudru;- 2 łyżeczki żelatyny.Dekoracja:- truskawki (mogą być również maliny, jagody, poziomki).Przygotowanie:PrzygotowanieNajlepiej składniki połączyć za pomocą miksera, ale można również przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Za pomocą noża wymieszać suche składniki z porządnie schłodzonym posiekanym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić do niego zimne żółtka i wymieszać. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieść ciasto dłońmi, uformować w kulę, owinąć folią do żywności i schłodzić 30 minut w lodówce.Ze schłodzonego ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ustawić je na blasze, nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewrócić do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche.Ubić na sztywno za pomocą miksera/blendera (odpowiedniej przystawki) 2 szklanki śmietanki 30 lub 36 % z 2/3 szklanki cukru pudru. Utrwalić ostudzonymi 2 łyżeczkami żelatyny, wcześniej rozpuszczonymi w małej ilości gorącej wody. Krem zyska wybrany smak po dodaniu 250 g zmiksowanych owoców. Oczywiście nadzienie do babeczek może być dowolne.Wystudzone babeczki wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć owoce.Przepis podpatrzony w książce Ciasta na każdą okazję z moimi zmianami.SPowiązane wpisy:Nadziewane ciasteczkaKruche ciasto z jagodami i budyniową piankąSernik na zimno z truskawkami