Wykonanie
Zaczął się sezon grillowy, wiec przyszedł czas na szaszłyki :) Ja uwielbiam te z
kurczakiem, choć jest to
mięso, które lubi się wysuszyć to znalazłam na to sposób czyli marynatę..SkładnikiSzaszłykipołowa
piersi z kurczakapół
papryki czerwonej3 plastry
wędzonego boczku2 średnie
cebuleMarynata1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżka
musztardy ( ja dodałam dijon bo jest bardziej wyrazista)3/4 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
ostrej paprykipieprz mielony
Sos musztardowo-
keczupowy2 łyżki
musztardy2 łyżki
keczupu1 łyżka
majonezuDodatkowop atyczki do szaszłykówp
rzyprawa do grillaWykonanie
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę,
cebulę obrać i pokroić w ósemki. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą do tego wrzucić
mięso i
cebulę, wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Paprykę i
boczek pokroić w kostkę i można obsypać
przyprawą do grilla. Patyczki namoczyć w wodzie - ok. 30min aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Następnie nadziewać składniki na patyczki, najlepiej jeśli
kurczak będzie
między boczkiem i
cebulą, będzie bardziej soczysty.I na grilla :)Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości to można szaszłyki upiec w piekarniku na ruszcie. Koleżanka zdradziła mi, że ona wlewa do naczynia żaroodpornego
wodę, trochę
oleju i wsypuje ulubione
zioła, a szaszłyki układa na brzegach naczynia, taka aby były zawieszone. Piecze w 180 stopniach ok. 45 minut i przekręca w połowie pieczenia. Dzięki takiemu pieczeniu szaszłyki s ą bardziej aromatyczne i nie są tak bardzo spieczone. Próbowałam, polecam ten sposób pieczenia :)

Opracowała Daria