Wykonanie
28 . 02.13Dziś był u nas dzień hiszpański..Wspominałyśmy nasze wakacje na Majorce, nie obeszło się również bez kuchni hiszpańskiej. W dzisiejszym menu serwowałyśmy tapas - przekąski: tortilla de patatas - omlet z
ziemniakami, pa amb tomaquet -
bagietka z
pomidorami i oczywiście
sangria, poniżej prezentujemy przepisy.Tortilla de patatas - porcja dla 3 osób
Składniki:5 średnich
ziemniaków3
jajasólpieprz(do smaku)
olej do smażenia
mleko(opcjonalnie)Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy oprószone lekko
solą na
oleju.W osobnym naczyniu rozbijamy
jaja dodajmy
sól i
pieprz, następnie dodajemy usmażone
ziemniaki. Wylewamy
ziemniaki z
jajkami na patelnię i podsmażamy, z dwóch stron na złoty kolor(najlepiej odwrócić torillę na drugą stronę z pomocą talerza).
Pa amb tomaquetSkładniki:
Bagietka lub
chleboliwa z oliwekczosnekświeża lub suszona
bazyliapomidor(najlepiej dojrzały)Wykonanie:
Bagietkę lub
chleb kroimy, rumienimy w tosterze. Na grzankę wyciskamy
czosnek i rozsmarowujemy, następnie polewamy
oliwą, przecinamy
pomidora na pół i rozsmarowujemy go na grzance, posypujemy
bazylią. Grzanki najlepiej smakują z
zielonymi oliwkami które można podać osobno, polane
oliwą z oliwek.
SangriaSkładniki:1l
wina Sangriapomarańczalódsok pomarańczowy lub
woda(my nie dodałyśmy)
cukier(jeżeli smak jest cierpki)Przygotowanie:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podajemy w wysokich lampkach do
wina.
Przyjemne popołudnie ze wspomnieniami..
opracowała Edyta