Wykonanie
Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.

SKŁADNIKI na BARSZCZ:1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH
BURAKÓW1 1/2 LITRA
BULIONU WARZYWNEGO1 MAŁA
CEBULKALIŚĆ LAUROWYKILKA ZIARENEK
ZIELA ANGIELSKIEGOKILKA ZIARENEK
PIEPRZU3
SUSZONE ŚLIWKISKŁADNIKI na Naleśniki :150 GRAM
MĄKI2
JAJKA250 ML
MLEKASZCZYPTA
SOLI2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA
WODAMASŁO LUB
OLEJ ROŚLINNY (do smażenia )DODATKI:2
GRUSZKISZCZYPTA
PIEPRZU2 ŁYŻKI MASŁASZKLANKA
BIAŁEGO WINAWYKONANIE:BARSZCZ - DO GORĄCEGO
BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE
BURAKI ORAZ
SUSZONE ŚLIWKI ( gotujcie
buraki 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia ! ).DODAĆ
LIŚĆ LAUROWY,
ZIELE ANGIELSKIE,
CEBULKĘ I DOPRAWCIE
PIEPRZEM.NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ PRZED PODANIEM.
GRUSZKI NA CZAS GOTOWANIA BARSZCZU OBRAĆ, POKROIĆ W KAWAŁKI I NAMOCZYĆ W
WINIE. NASTĘPNIE WYCIĄGNĄĆ OSUSZYĆ I PODSMAŻYĆ NA PATELNI Z DODATKIEM MASŁA I
PIEPRZU.NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKI MUS ( przetrzeć przez sito ).MUS POSŁUŻY NA NAM DO NADZIEWANIA NALEŚNIKA, KTÓRY ZNAJDZIE SIĘ W BARSZCZU.NALEŚNIKI - PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ
MLEKO,
JAJKA,
SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA
WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI ( ciasto nie może być za gęste ).ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB
OLEJU ROŚLINNEGO.BARSZCZ ROZLEWAMY DO TALERZY I W ŚRODEK WKŁADAMY NALEŚNIKI ZWINIĘTE W RULON ( nadziane musem
gruszkowym i pokrojone w kawałki ).