ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIK w Barszczu

NALEŚNIK w Barszczu

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.
SKŁADNIKI na BARSZCZ:
1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
1 MAŁA CEBULKA
LIŚĆ LAUROWY
KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
KILKA ZIARENEK PIEPRZU
3 SUSZONE ŚLIWKI
SKŁADNIKI na Naleśniki :
150 GRAM MĄKI
2 JAJKA
250 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (do smażenia )
DODATKI:
2 GRUSZKI
SZCZYPTA PIEPRZU
2 ŁYŻKI MASŁA
SZKLANKA BIAŁEGO WINA
WYKONANIE:
BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ORAZ SUSZONE ŚLIWKI ( gotujcie buraki 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia ! ).
DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ PRZED PODANIEM.
GRUSZKI NA CZAS GOTOWANIA BARSZCZU OBRAĆ, POKROIĆ W KAWAŁKI I NAMOCZYĆ W WINIE. NASTĘPNIE WYCIĄGNĄĆ OSUSZYĆ I PODSMAŻYĆ NA PATELNI Z DODATKIEM MASŁA I PIEPRZU.
NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKI MUS ( przetrzeć przez sito ).
MUS POSŁUŻY NA NAM DO NADZIEWANIA NALEŚNIKA, KTÓRY ZNAJDZIE SIĘ W BARSZCZU.
NALEŚNIKI - PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI ( ciasto nie może być za gęste ).
ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
BARSZCZ ROZLEWAMY DO TALERZY I W ŚRODEK WKŁADAMY NALEŚNIKI ZWINIĘTE W RULON ( nadziane musem gruszkowym i pokrojone w kawałki ).
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/12/nalesnik-w-barszczu.html