ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Jak zupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :)
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 laska cienkiej kiełbasy
15-20 dag wędzonego boczku
1 cebula
2 marchewki
1 średnia pietruszka
2 łodygi selera naciowego
4-5 ziemniaków
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
kminek
przyprawa typu Kucharek do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, zalewam woda i wstawiam na gaz, dodaję przyprawy oraz warzywa. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, obrane ziemniaki kroję w kostkę, a łodygi selera w plastry i wszystko razem dodaję do kapusty i gotuje do miękkości. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce tłuszczu aż będzie szklista i dokładam do niej boczek i kiełbasę również pokrojone w kostkę. Gotowe mięso wraz z cebulą przekładam do garnka i gotuję razem przez kilkanaście minut, aż wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą .
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/09/kapusniak-z-kapusty-pekinskiej.html