ßßß Cookit - przepis na Gulasz holenderski

Gulasz holenderski

nazwa

Wykonanie

Raczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie.
Składniki:
1/2 mięsa na gulasz
3 cebule
5 goździków
2 liście laurowe
kawałek masła
mąka do obtoczenia mięsa
1 litr bulionu
1 por
1 łodyga selera
1/2 czerwonej papryki
1/4 fenkułu
5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
sól
czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)
SMACZNEGO!
źródło: wikibook
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/02/gulasz-holenderski.html