Wykonanie
Raczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z
mięsa i
cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam
piwa, które znajduje się w przepisie.

Składniki:1/2
mięsa na gulasz3
cebule5
goździków2
liście laurowekawałek
masłamąka do obtoczenia
mięsa1 litr
bulionu1
por1 łodyga
selera1/2
czerwonej papryki1/4 fenkułu5-6 łyżek ciemnego
sosu sojowego2 -3 łyżki
octu winnego czerwonego
sólczarny pieprzWykonanie:
Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję
mąkę,
sól i
pieprz, obtaczam kawałki
mięsa. Na
maśle podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę. Do zeszklonej
cebuli dodaję
mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję
liście laurowe i
goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem,
sosem sojowym i odrobiną
octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak
mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie
solą i
pieprzem. Najlepiej smakuje z
ziemniakami z
wody i surówką z
czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z
białym pieczywem :)

SMACZNEGO!źródło: wikibook