Wykonanie

Kolejna wspaniała
sałatka obiadowa, którą proponuje w swej książce "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" właśnie, Siostra Anastazja, a którą ja przygotowałam dla swojej rodziny.
Powiem tak: jest pyszna, a nawet bardzo smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej:)Składniki:1/2 kg
buraków czerwonych1/2 słoika
ogórków kiszonych1 mały słoik
pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1/2 puszki
groszku konserwowegoSos:1
jogurt naturalny lub
śmietana 18%2-3 łyżki
majonezusólpieprzDodatki:kilka liści
sałatyWykonanie:
Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Ogórki i
pieczarki kroję w kostkę.
Groszek i
kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi
buraczkami.
Jogurt mieszam z
majonezem, doprawiam do smaku
sola i
pieprzem i polewam tym
sałatkę. Liście
sałaty myję pod bieżącą
wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach
sałatkę z
buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem
schabowym i
ziemniakami z
wody
SMACZNEGO!