ßßß
Składniki:2 duże buraczki czerwone1 duża cebula lub dwie małe2-3 marchewki1 pietruszka1/2 selerasólcukierziele angielskieliść laurowysok z cytryny lub kwasek cytrynowy2-3 łyżki śmietany2 łyżeczki mąki pszennej4 jajkaWykonanie:Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję kilka minut. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do niej szczyptę soli, hartuję gorącym wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram ziemniaki, gotuję, odcedzam z wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2 cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym maśle, na rumiano.Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno nakładam ziemniaki i okraszam smażoną cebulką.
SMACZNEGO!