Wykonanie
V.
Tarta na
czekoladowym spodzie z kremem i musem
truskawkowymJedna z najlepszych tart jakich w życiu pró
bowałam.Delikatna gorycz
czekolady idealnie komponuje się z e słodkością kremu i nieco cierpkim smakiem sosu.
Zrobi wrażenie na Waszych znaj omych i mimo dłuższego czasu przygoto
wania, naprawdę warto ją upiec :)Produkty:N a ci asto:250 g
mąki pszennej(nie tortowej)150 g
margaryny1
jajko3 ły żki
cukruszczypta
soli500 g
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekolady 70%4 łyżki
cukru350 ml
śmietany kre
mówki 30% (bardzo zimnej)
Truskawki(świeże lub mroż one)Etapy przygotowania:Cia sto:
Mąkę wysyp na blat i usyp z niej górkę. Do środka wbij
jajko, dodaj
cukier i s ól, a także pokrojoną
margarynę w temperaturze pokojowej. Dolej jedną ły żkę
mleka lub wod y i zagnieć.Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówkiPo godzinie wyciągnij pier wszą część ciasta i rozwałkuj na posypanym
mąką blacie. Posmaruj formę
masłem, zawiń ciasto na wałek i w ten sposób przenieś do formy. W czasie tej czynności uważaj by nie rozciągnąć ciast, poniewa ż w czasie pieczenie skurczy się. Nadmiar ciasta usuń przejeżdżając wałkiem po krawędziach.N akłuj spó d ciasta widelcem i wstaw do lodówki.Rozgrzej piekarni k do 190 C, wyciągnij ciasto i po łóż na nim folię aluminiową z
fasolą lub
ryżem. Piecz 15 minut z obciążeniem,
potem zdejmij je i piecz przez kolejne 15 minut do zarumienienia. W yciągnij ciasto do ochłodzeniaKrem:Podziel
sere k
mascarpone na 2 częś ci(każda po 250 g)Do roztopionej i ochłodzonej
czekolady dodaj 1 część
mascarpone i wymieszaj ły żką na gładką masę. Waż ne jest by
czekolada była chłodna, w innym przypadku masa się zważy. Posmaruj spód i boki
Śmietankę ubij z
cukrem na sztywno i stopniowo dodawaj 2 część
mascarpone. Wylej na spód z
czekoladą i wstaw do lodówkiM u s:Zblenduj wszystkie
truskawki i dodaj łyżkę
cukruSmacznego! :)

