ßßß Cookit - przepis na Na krem i czekoladowy spód:

Na krem i czekoladowy spód:

nazwa

Wykonanie

V.Tarta na czekoladowym spodzie z kremem i musem truskawkowym
Jedna z najlepszych tart jakich w życiu pró bowałam.
Delikatna gorycz czekolady idealnie komponuje się z e słodkością kremu i nieco cierpkim smakiem sosu. Zrobi wrażenie na Waszych znaj omych i mimo dłuższego czasu przygoto wania, naprawdę warto ją upiec :)
Produkty:
N a ci asto:
250 g mąki pszennej(nie tortowej)
150 g margaryny
1 jajko
3 ły żki cukru
szczypta soli
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki cukru
350 ml śmietany kre mówki 30% (bardzo zimnej)
Truskawki(świeże lub mroż one)
Etapy przygotowania:
Cia sto:
Mąkę wysyp na blat i usyp z niej górkę. Do środka wbij jajko, dodaj cukier i s ól, a także pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej. Dolej jedną ły żkę mleka lub wod y i zagnieć.
Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki
Po godzinie wyciągnij pier wszą część ciasta i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Posmaruj formę masłem, zawiń ciasto na wałek i w ten sposób przenieś do formy. W czasie tej czynności uważaj by nie rozciągnąć ciast, poniewa ż w czasie pieczenie skurczy się. Nadmiar ciasta usuń przejeżdżając wałkiem po krawędziach.
N akłuj spó d ciasta widelcem i wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarni k do 190 C, wyciągnij ciasto i po łóż na nim folię aluminiową z fasolą lub ryżem. Piecz 15 minut z obciążeniem, potem zdejmij je i piecz przez kolejne 15 minut do zarumienienia. W yciągnij ciasto do ochłodzenia
Krem:
Podziel sere k mascarpone na 2 częś ci(każda po 250 g)
Do roztopionej i ochłodzonej czekolady dodaj 1 część mascarpone i wymieszaj ły żką na gładką masę. Waż ne jest by czekolada była chłodna, w innym przypadku masa się zważy. Posmaruj spód i boki
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno i stopniowo dodawaj 2 część mascarpone. Wylej na spód z czekoladą i wstaw do lodówki
M u s:
Zblenduj wszystkie truskawki i dodaj łyżkę cukru
Smacznego! :)
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/v.html