ßßß
Ponieważ inwestycja w postaci formy do pieczenia tarty została już poczyniona, postanowiłam przetestować kolejny przepis, tym razem padło na tartę z truskawkami. Na stole królowała dzisiaj, dlatego postanowiłam ją ozdobić kurczakami i barankiem.Potrzebne będą:Ciasto:2 szklanki mąki przennej3/4 kostki margaryny (o ile kostka ma 250g)1 jajko1/2 szklanki cukru pudru2-3 łyżki zimnej wodyszczypta soliNadzienie:ok. 1/2kg truskawek (mnie zeszło chyba mniej)250ml śmietany kremówki (30%)250g serka mascarpone5 łyżek cukru pudruPrzygotowanie:Ciasto:do mąki dodać sól, cukier i margarynę pokrojoną w kostkę, siekać aż zrobią się grudkijajko roztrzepać w wodą i dodać do ciastaenergicznie zagnieść na koniec uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na ok.30min do zamrażalnikaformę wysmarować olejem i wysypać mąkąkulę ciasta włożyć do formy, spłaszczać dłonią i wykleić ciastem całą formę łącznie z rantami na wysokość ok.2cm (wałkowanie nie ma większego sensu, bo ciasto się rwie oraz przykleja do wałka i stołu)ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę (ilustracje znajdziesz TU) w nagrzanym do 180 o C piekarniku pieczemy ok.20-25 minstudzimy (dobrze jest przygotować spód wieczorem dnia poprzedniego)Nadzienie:serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, aż całość stężejewykładamy na ciasto równo rozsmarowującozdabiamy truskawkami
Tartę należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną. Ja podałam ją w Święta, jednak idealnie nada się na letnie podwieczorki.


