Wykonanie
Taka niby krem, niby nie krem :) Niby rzadka, niby gęsta. Dla mnie w sam raz :)

Składniki:4-5
czerwonych papryk1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
tymianku5 listków świeżej
bazylii1 łyżka posiekanej
dymki1 łyżka ususzonej w doniczce
kolendry (opcjonalnie, można zastąpić
natką pietruszki)3 łyżki
śmietany 18%1 litr
wywaru z warzyw (może być z
kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr)


Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla
Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ
papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie
potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około 45 minut, aż skórka
papryki będzie prawie przypalona


W tym czasie ususzoną
kolendrę utrzeć w moździerzu (jeśli jej używamy)


Świeże listki
bazylii posiekać,
dymkę również
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć w garnuszku na 1 łyżce
oliwy z oliwek wraz z
ziołami i
przyprawami, aż
cebula się zeszkli


Upieczone, gorące
papryki włożyć do woreczka foliowego na ok. 10 minut - dzięki temu para, która się wytworzy w środku spowoduje dodatkowe zmiękczenie skórki. Po tym czasie obrać
paprykę ze skórki i pokroić w kostkę (UWAGA, GORĄCE!)
Papryka będzie bardzo miękka. Jeśli dacie radę - w miarę możliwości usuńcie pestki, ale nie jest to konieczne - tzn. mi nie przeszkadzały :)


Podsmażoną
cebulę z resztą składników przełożyć do
wywaru, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gdy
woda zacznie bulgotać, przykryć garnek i gotować 30 minut na małym ogniu


Następnie zdjąć garnek z gazu i zupę zmiksować. Dodać 3 łyżki
śmietany i znowu zmiksować

Można przystroić posiekanymi listkami
bazylii, a można zjeść bez dodatków. Moja córka zjadła z grzankami






Smacznego i na zdrowie :)W myśl akcji: