ßßß

Składniki:1,5 litra wody1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki2 ziemniaki1 marchew2 małe pietruszki lub jedna dużakawałek selera1 łyżeczka lubczyku1 łyżeczka kurkumysól,3 ziarenka pieprzu4 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka
Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora
Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Kurkuma spowoduje, że zupa będzie miała ładny, mocny kolor i będzie bogata w smaku. Smak nie będzie ostry, ale wyraźnyWstawiamy na duży ogień, przykrywamy, a gdy zupa zacznie się gotować wówczas ogień zmniejszamy i gotujemy pod przykryciem 30 minutZupę można zabielić śmietaną. Ja to zrobiłam, bo lubię, ale nie jest to konieczne. Dla mnie zupa ze śmietaną jest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową, pieczarkową, ziemniaczaną na boczku, ogórkową, pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką i przelać całość do garnka mieszając. Nie gotować!
Smacznego! :)