ßßß Cookit - przepis na Tajine warzywny

Tajine warzywny

nazwa

Wykonanie

Jak przygotować tajine już opisałam :)
Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny.
Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić.
Ale kolorowo! :D
Składniki na 3 porcje:
warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione
u mnie:
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 pietruszka
6 ziemniaków
8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe)
1 czerwona cebula
kawałek pora
3 ząbki czosnku
1 puszka groszku nieodcedzona - wodą podlewamy warzywa w podstawce
pieprz
przyprawa typu Vegeta
przyprawa do ziemniaków - opcjonalnie; ja dawałam
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
Marchew obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a potem na 3 części
Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Czosnek kroimy w cienkie plasterki
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta
Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich
Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek i powoli wlewamy do każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą
Przykrywamy kominem
Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią)
Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla i czy warzywa nie przywierają
Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :)
Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu
Podałam z sosem tzatziki, którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację.
Na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/tajine-warzywny.html