Wykonanie
Jak przygotować tajine już opisałam :)Teraz
pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała
mięso, chyba
kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny.Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić.Ale kolorowo! :DSkładniki na 3 porcje:warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubioneu mnie:2
marchewki1
papryka czerwona1
pietruszka6
ziemniaków8
pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe)1
czerwona cebulakawałek
pora3 ząbki
czosnku1 puszka
groszku nieodcedzona -
wodą podlewamy warzywa w podstawce
pieprzprzyprawa typu
Vegetaprzyprawa do ziemniaków - opcjonalnie; ja
dawałam
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
Marchew obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a
potem na 3 części
Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Czosnek kroimy w cienkie plasterki
Pomidorki koktajlowe kroimy na półWarzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw
ziemniaki i doprawiamy
przyprawami: do
ziemniaków,
pieprz i
Vegeta
Potem układamy
marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkichNa górę, łyżką wykładamy
zielony groszek i powoli wlewamy do każdego tajina
wodę z puszki po
groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie
Vegetą








Przykrywamy kominemWstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią)Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy
woda się skrapla i czy warzywa nie przywierająPo upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :)Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu

Podałam z
sosem tzatziki, którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację.

Na zdrowie! :)