ßßß Cookit - przepis na Pyzy drożdżowe na parze

Pyzy drożdżowe na parze

nazwa

Wykonanie

Przepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują.
Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami . Pasują też do innego mięsa z sosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :)
Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym.
Wyszło 17 sztuk.
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
30 gramów drożdży
1 szklanka mleka
2-3 łyżki roztopionej margaryny
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka
Dodać wyrośnięte drożdże...
... rozpuszczoną margarynę
i najpierw ręką wyrobić ciasto
Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut
Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować wodę
Ciasto podzielić na części i formować kulki
Uformowane kulki układać w dużych odstępach na sitku - bardzo ładnie wyrastają
Przykryć pokrywką i podczas gotowania nie zdejmować pokrywki, ponieważ pyzy opadną. Gotować 10-12 minut
Podawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez ok. 3-4 minuty
Takie pyzy świetnie zastępują makaron lub ziemniaki
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/pyzy-drozdzowe-na-parze.html