Wykonanie
Przepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują.Idealnie komponują się z gulaszem lub
bitkami . Pasują też do innego
mięsa z sosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet
solo :)Można podawać również z sosami:
pieczarkowym lub innym ulubionym.Wyszło 17 sztuk.

Składniki:1/2 kg
mąki2
jajka30 gramów
drożdży1 szklanka
mleka2-3 łyżki roztopionej
margaryny1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli
Drożdże połączyć z
cukrem, kilkoma łyżkami
mąki i 1/2 szklanki
mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić

Do miski wsypać
mąkę, dodać
sól, pozostałą ilość
mleka, roztopiony tłuszcz i wbić
jajka
Dodać wyrośnięte
drożdże...

... rozpuszczoną
margarynę
i najpierw ręką wyrobić ciastoNastępnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób

Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut

Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować
wodę
Ciasto podzielić na części i formować kulki

Uformowane kulki układać w dużych odstępach na sitku - bardzo ładnie wyrastają

Przykryć pokrywką i podczas gotowania nie zdejmować pokrywki, ponieważ pyzy opadną. Gotować 10-12 minutPodawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to
potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez ok. 3-4 minuty


Takie pyzy świetnie zastępują
makaron lub
ziemniakiSmacznego! :)