ßßß
Składniki:1/2 kg mąki2 jajka30 gramów drożdży1 szklanka mleka2-3 łyżki roztopionej margaryny1 płaska łyżeczka cukru1 łyżeczka soli
Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka
Dodać wyrośnięte drożdże...
... rozpuszczoną margarynę
i najpierw ręką wyrobić ciastoNastępnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut
Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować wodę
Ciasto podzielić na części i formować kulki
Uformowane kulki układać w dużych odstępach na sitku - bardzo ładnie wyrastają
Przykryć pokrywką i podczas gotowania nie zdejmować pokrywki, ponieważ pyzy opadną. Gotować 10-12 minutPodawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez ok. 3-4 minuty
Takie pyzy świetnie zastępują makaron lub ziemniakiSmacznego! :)