Wykonanie
Jeśli jeszcze nie wyjechaliście na wakacje, to polecam wybrać się w podróż kulinarną. Dziś smak Wiednia czyli strudel. Chociaż przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne, wysiłek ten bardzo się opłaca, ponieważ jest to z pewnością jeden z najlepszych deserów naszej część Europy.Tajemnicą strudla jest ciasto zrobione z
wody,
mąki,
jajek i odrobiny tłuszczu. Musi być ono bardzo elastyczne. Piekarze twierdzą, że dobrze przygotowane ma być tak cienkie, żeby dało się czytać gazetę, która jest pod nim rozłożona. Na tak przygotowaną bazę nakładamy ulubione nadzienie:
jabłka z
rodzynkami i
cynamonem,
wiśnie albo
biały ser. Zawijamy delikatnie i zapiekamy 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zarumieniło, a
owoce pozostały dość świeże.Kruche, warstwowe ciasto, ogromna ilość
owoców, a do tego gałka
lodów waniliowych lub
czekoladowych a najlepiej obu naraz. :)

Składniki :ciasto :0,5 kg
mąki tortowej200 ml
wodyszczypta
soli75 ml
olejunadzienie :1 kg
jabłek (najlepiej kwaśnych)150 g
cukrupłaska łyżeczka
cynamonu150 g
rodzyneklody czekoladowe i/lub
waniliowe2 łyżki roztopionego
masłaolej do posmarowania ciasta¾ szklanki
bułki tartejDo dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulkę i smarujemy
olejem, odstawiamy na 20 min (ciasta nie należy przykrywać).W międzyczasie obieramy
jabłka i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Dodajemy
cukier,
cynamon,
rodzynki i razem mieszamy.Czystą kuchenną ściereczkę kładziemy na stolnicy i dosyć obficie obsypujemy
mąką. Po 20 minutach ciasto zaczynamy rozciągać na ręku jak pizze, ewentualne możemy go rozwałkować. Ciasto musi być bardzo cienkie. Kładziemy je na ściereczce i za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy roztopionym
masłem (część
masła zostawiamy do posmarowania wierzchu przed pieczeniem). Następnie obsypujemy równomiernie
bułką tartą i wykładamy przygotowane wcześniej
jabłka. Ciasto zwijamy jak roladę pomagając sobie ściereczką i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko
masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C, pieczemy do uzyskania złotej skórki ok. 20-30 min. Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy z gałką
lodów.