Wykonanie
Treściwa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania? Odpowiedź brzmi: owsianka. Nie każdy jednak wie, jak zrobić owsiankę, by była nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Dlatego poniżej przedstawiamy przepis na owsiankę, która posmakuje każdemu domownikowi.Wiele jest sposobów jej przyrządzania, ale nie wszystkie umożliwiają wchłanianie wapnia i najważniejszych, zawartych w płatkach owsianych mikroelementów.
Płatki owsiane na wodzie można przyrządzić na dwa sposoby: na
mleku i na wodzie.
Mleczną wersję proponuje się zazwyczaj dzieciom, które w układzie pokarmowym mają większe stężenie laktazy, tj. enzymu trawiącego laktozę zawartą w
mleku. Natomiast wersja na wodzie jest dobra dla niektórych osób ze względu na częstą nietolerancję latozy u dorosłych.Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do
płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna
ryżu, gryki lub pszenicy i zalać
wodą na noc. W ten sposób z
płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych
płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%).Składniki :2 szklanki wrzątkuszczypta
kurkumy1 łyżka
kaszy jaglanej1/3 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki suszonego
imbiru3-4 łyżki łamanego owsa lub
płatków owsianychszczypta
soli1 łyżka
soku z cytryny1-2 posiekane
orzechy włoskie1 łyżka drobnych
rodzynek lub suszonej
porzeczkimlekofruktoza,
syrop z agawy, klonowy lub
miód - do smaku
owoce
Do wrzątku wsypujemy
kurkumę. Po chwili
kaszę jaglaną i
cynamon. Odczekujemy minutę, dodajemy owies (lub
płatki owsiane) oraz
imbir. Po chwili
sól. Gotujemy pod przykryciem ok.10-20 minut na małym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Po tym czasie dodajemy
sok z cytryny i wrzątek (do uzyskania pożądanej konsystencji). Wsypujemy
orzechy i mieszamy. Po chwili jeśli chcemy możemy dodać
rodzynki lub suszoną
porzeczkę. Zagotowujemy całość, po czym wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone
banany,
truskawki,
borówki czy inne
owoce, które akurat mamy i od razu podajemy. Jeśli chcemy owsiankę możemy posłodzić
syropem z agawy, klonowym,
miodem lub
cukrem.Smacznego!