Wykonanie
Na śniadanie miał być makowiec. Ostatni, mały kawałek czekał, trochę schowany przed zgłodniałym
okiem innych domowników, w kuchennej szafce. Sprawdzam rano, w szafce czeka na mnie talerzyk, trochę okruszków, makowca brak. A chęć na
mak została.Z ratunkiem przyszedł kubek masy makowej, której nadmiar został po ostatnim pieczeniu.I tak, zamiast ciasta na śniadanie standardowo zjadłam owsiankę, świąteczną owsiankę (kolejną już na blogu klik). W parującej miseczce, oprócz czarnych ziarenek, znajdziecie też
gorzką czekoladę,
miód gryczany i
cynamon, a na wierzchu chrupiące
orzechy.Składniki (1 duża porcja):3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki masy makowej (najlepiej własnej roboty)1 łyżeczka
miodu gryczanego2 kostki
gorzkiej czekolady1/3 łyżeczki
cynamonuodrobina
solikilka posiekanych
orzechów włoskichWykonanie:Wszystkie składniki (oprócz
orzechów) umieścić w rondelku i gotować do czasu, aż
płatki staną się miękkie. W razie gdyby owsianka zaczęła przywierać do dna, dolać trochę
wody. Gotową owsiankę posypać
orzechami.Smacznego!