ßßß
Istnieje wiele rodzajów bananów, ale większość z nas nie zna tej odmiany, której banany są długie i zakrzywione, jasno żółtego koloru, które są sprzedawane w pęczkach. Banany mają wiele zalet: są dostępne przez cały rok, są w przystępnej cenie, o stałej jakości, łatwe do obrania, ale najważniejsze, wiemy poprzez kolor jego skórki, jak słodki smak będzie miał nasz banan. Banany są zbierane gdy jeszcze są zielone, co oznacza, że są całkowicie niedojrzałe i cierpkie w smaku. W miarę upływu czasu banan dojrzewa, a jego skóra zaczyna nabierać żółtego koloru, skórka się wygładza, a smak osładza. Dalsze dojrzewanie powoduje, że skóra brązowieje a wnętrze staje się bardzo miękkie i słodkie. Na tym etapie ludzie wyrzucają banany do śmieci myśląc, że są one już zepsute , nie zdając sobie sprawy, jak smaczne będą gdy zrobimy z puree czy upieczemy je w postaci chleba czy ciasta.Składniki:1/2 szklanki orzechów włoskich lubpekan lekko sprażonych, grubo posiekanych230 g mąki1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku1 szklanka białego cukru pudru1 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli85 g białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże jajka, lekko roztrzepane1/2 szklanki masła, roztopionego i ostudzonego3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione1 łyżeczka ekstraktu z waniliiRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i blachę układamy w pozycji środkowej. Masłem smarujemy i mąką oprószamy formę keksówkę (23 x 13 x 8 cm). Orzechy kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez około 8 - 10 minut, aż będą lekko sprażone. Studzimy, a następnie grubo siekamy.W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W misce średniej wielkości łączymy puree z bananów, jajka, roztopione masło i wanilię. Gumową łopatką lub drewnianą łyżką mieszamy, lekko przekładamy mokre składniki (mieszanka banana) do suchych składników aż się połączą i ciasto będzie gęste. Wbijamy jaja i dodajemy posiekaną czekoladę. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i posypujemy górę chleba grubą warstwą brązowego cukru (opcjonalnie). Piec zemy aż chleb wyrośnie, a wbita w środek wykałaczka będzie sucha, około 55 do 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy na kratce do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy chleb z keksówki. Podajemy ciepły lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można przykryć i przechowywać przez kilka dni lub zamrozić.