Wykonanie
Ten
chleb bananowo-
czekoladowy łączy słodki smak dojrzałych
bananów z
czekoladą. Zawsze lubiłam takie połączenia -
czekolada i
banany, ale w przeszłości wystarczało mi tylko dodanie kilku kostek posiekanej
czekolady do
chleba bananowego. Ale
potem postanowiłam dodać niesłodzonego
kakao w proszku. Wynik był doskonały,
pieczywo o łagodnym smaku
czekoladowym, które zachowało swoją charakterystyczną
słodycz i wilgotność. Możesz również zauważyć, że dodatkiem może być również
biała czekolada. To nie tylko dodaje więcej smaku
czekolady, ale również
daje ładny kontrast kolorów do ciemnobrązowego koloru
chleba. Ja podaję
chleb w godzinach popołudniowych z filiżanką
herbaty lub
kawy, ale nie mam nic przeciwko plasterkowi takiego
chlebka na śniadanie w weekend.

Istnieje wiele rodzajów
bananów, ale większość z nas nie zna tej odmiany, której
banany są długie i zakrzywione, jasno żółtego koloru, które są sprzedawane w pęczkach.
Banany mają wiele zalet: są dostępne przez cały rok, są w przystępnej cenie, o stałej jakości, łatwe do obrania, ale najważniejsze, wiemy poprzez kolor jego skórki, jak słodki smak będzie miał nasz
banan.
Banany są zbierane gdy jeszcze są zielone, co oznacza, że są całkowicie niedojrzałe i cierpkie w smaku. W miarę upływu czasu
banan dojrzewa, a jego skóra zaczyna nabierać żółtego koloru, skórka się wygładza, a smak osładza. Dalsze dojrzewanie powoduje, że skóra brązowieje a wnętrze staje się bardzo miękkie i słodkie. Na tym etapie ludzie wyrzucają
banany do śmieci myśląc, że są one już zepsute , nie zdając sobie sprawy, jak smaczne będą gdy zrobimy z puree czy upieczemy je w postaci
chleba czy ciasta.Składniki:1/2 szklanki
orzechów włoskich lubpekan lekko sprażonych, grubo posiekanych230 g
mąki1/4 szklanki niesłodzonego
kakao w proszku1 szklanka
białego cukru pudru1 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli85 g białej,
mlecznej lub
gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże
jajka, lekko roztrzepane1/2 szklanki
masła, roztopionego i ostudzonego3 dojrzałe
banany, dobrze rozgniecione1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i blachę układamy w pozycji środkowej.
Masłem smarujemy i
mąką oprószamy formę keksówkę (23 x 13 x 8 cm).
Orzechy kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez około 8 - 10 minut, aż będą lekko sprażone. Studzimy, a następnie grubo siekamy.W dużej misce wymieszać
mąkę,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W misce średniej wielkości łączymy puree z
bananów,
jajka, roztopione
masło i
wanilię. Gumową
łopatką lub drewnianą łyżką mieszamy, lekko przekładamy mokre składniki (mieszanka
banana) do suchych składników aż się połączą i ciasto będzie gęste. Wbijamy
jaja i dodajemy posiekaną
czekoladę. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i posypujemy górę
chleba grubą warstwą
brązowego cukru (opcjonalnie). Piec
zemy aż
chleb wyrośnie, a wbita w środek wykałaczka będzie sucha, około 55 do 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy na kratce do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy
chleb z keksówki. Podajemy ciepły lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można przykryć i przechowywać przez kilka dni lub zamrozić.