Wykonanie
Jest to najlepszy przepis na
ciasteczka czekoladowe jaki kiedykolwiek próbowałam. Przepis
mówi o tym, że należy chłodzić ciasto przez 24 godziny i trzeba to zrobić!Składniki:2 niepełne szklanki
mąki tortowej1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki grubej
soli morskiej2,5 kostki niesolonego
masła1 1/4 szklanki jasnobrązowego
cukru1 szklanka + 2 łyżki
białego cukru2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii5 tabliczek
gorzkiej czekoladysól morska
Na początek w średniej misce przesiewamy
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Odkładamy je na bok.Przy użyciu miksera ucieramy
masło i oba rodzaje
cukru przez około 5 minut. Dodajemy
jajka i aromat i znów całość dobrze mieszamy. Dodajemy suche składniki partiami i mieszamy do pełnego połączenia, od 10 do 20 sekund. Dodajemy ciemnej
czekolady i mieszamy do włączenia w całą masę, starając się aby za bardzo nie połamać kawałków
czekoladyPrzenosimy ciasto do innej miski i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed pieczeniem.Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, to włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 170 C.
Ciastka będziemy piec na drugim poziomie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.Z ciasta formujemy
ciastka, (z tej ilości składników powinno nam wyjść jakieś 8 do 10 blach) nabierając na każde
ciastko po 2 łyżki stołowe ciasta i wykładając je na blasze do pieczenia. Pamiętajmy, aby pozostawić co najmniej po 2 cm odstępu
między ciasteczkami. Na koniec posypujemy wierzch
ciastek delikatnie
solą morską i pieczemy na złoty kolor, przez około 13-15 minut.Po wyjęciu blachy z piekarnika umieszczamy papier do pieczenia z
ciastkami na kratce do studzenia na 5 minut, a następnie przenosimy, tak aby
ciasteczka jak najszybciej ostygły. Wszystkie czynności powtarzamy z resztą partii naszych
ciasteczek. Jeśli pieczemy kilka partii, pamiętajmy, aby zimne ciasto umieszczać na chłodnej blasze.