Wykonanie
Taki szybki, lekki, niewymagający wysiłku obiadek. Może zupka nie jest godna miana "całego obiadu", ale dla mnie jest świetna, kiedy w
porę innych posiłków trochę "zaszalałam" i w brzuszku nie mam już miejsca na dużą strawę ;). Przepis oczywiście najprostszy na świecie, tym bardziej, że poszłam na łatwiznę i skorzystałam z kupionych wcześniej w promocji, pokrojonych,
mrożonych warzyw, idealnych do tego typu dań. :)
SKŁADNIKI (na 1 talerz - ok. 100 kcal):2 garści mrożonej krojonej
włoszczyzny2 garści
mrożonej mieszanki chińskiejcebula2 duże plastry
szynki drobiowejłyżka
jogurtu naturalnegoliść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegonatka pietruszkiprzyprawy do smaku:-
sól-
pieprz-
papryka ostra mielona-suszony
majeranek-suszona
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE:1. Rozmrożone warzywa, pokrojoną
szynkę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
natkę pietruszki zalać 350 ml
wody.2. Kiedy
woda zacznie się gotować, przykręcić ogień i trzymać pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw (ok. 25 min.)3. Pod koniec gotowania dodać
przyprawy i wymieszać.4. W celu uzyskania kremu, zmiksować zupę, uprzednio wyjmując możliwie najwięcej ziarenek
ziela angielskiego.5. Do szklanki przelać trochę kremu i zamieszać go z łyżką
jogurtu.6. Dodać
jogurtowy zabielacz do kremu i wymieszać.Później dodałam jeszcze
koperku :)Smacznego :)