ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki na około 12 gołąbków:
500 g mielonego mięsa z kurczaka (może być też inne)
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wrzątku
główka włoskiej kapusty
2 cebule
3 ząbki czosnki
3 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
3/4 szklanki soku pomidorowego
liść laurowy
około 2 litry bulionu (drobiowego lub warzywnego)
3 łyżki oleju
łyżka mąki lub śmietany do sosów
Na sicie o drobnych oczkach przepłucz kaszę gorącą wodą. Następnie wsyp ją do garnka, zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj łyżkę oleju (lub masła), szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, zdejmij garnek z ognia i pozostaw kaszę do ostygnięcia.
Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem, ściągając po kolei liście. Osusz je i wytnij zgrubienia, tak zwane nerwy.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju do zrumienienia.
Wymieszaj na jednolitą masę mięso mielone, kaszę jaglaną, przesmażoną cebulę, łyżeczkę majeranku, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz wykładaj porcjami na liście kapusty i zwijaj gołąbki dość ciasno od nasady.
Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi z kapusty (wtedy gołąbki nie będą przywierać). Ułóż gołąbki ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Zalej bulionem, dodaj listek laurowy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec gotowania dodaj pozostały majeranek.
Ugotowane gołąbki wyjmij na półmisek i odstaw w ciepłe miejsce. Z pozostałego wywaru zrób sos. Dodaj sok pomidorowy i zagęść go śmietaną lub mąką.
Smacznego!
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/12/goabki-z-kasza-jaglana-i-miesem.html