Wykonanie
Składniki na około 12 gołąbków:500 g
mielonego mięsa z kurczaka (może być też inne)1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki wrzątkugłówka
włoskiej kapusty2
cebule3 ząbki
czosnki3 łyżeczki
majerankuszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz3/4 szklanki
soku pomidorowegoliść laurowyokoło 2 litry
bulionu (drobiowego lub warzywnego)3 łyżki
olejułyżka
mąki lub
śmietany do
sosówNa sicie o drobnych oczkach przepłucz
kaszę gorącą
wodą. Następnie wsyp ją do garnka, zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj łyżkę
oleju (lub
masła), szczyptę
soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy
kasza wchłonie całą
wodę, zdejmij garnek z ognia i pozostaw
kaszę do ostygnięcia.Z
kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem, ściągając po kolei liście. Osusz je i wytnij zgrubienia, tak zwane nerwy.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na
oleju do zrumienienia.Wymieszaj na jednolitą masę
mięso mielone,
kaszę jaglaną, przesmażoną
cebulę, łyżeczkę
majeranku, zmiażdżone dwa ząbki
czosnku, szczyptę
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz do smaku. Tak powstały farsz wykładaj porcjami na liście
kapusty i zwijaj gołąbki dość ciasno od nasady.Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi z
kapusty (wtedy gołąbki nie będą przywierać). Ułóż gołąbki ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Zalej
bulionem, dodaj
listek laurowy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec gotowania dodaj pozostały
majeranek.

Ugotowane gołąbki wyjmij na półmisek i odstaw w ciepłe miejsce. Z pozostałego
wywaru zrób sos. Dodaj
sok pomidorowy i zagęść go
śmietaną lub
mąką.Smacznego!