Wykonanie

Składniki :500 g
boburyż na risottowarzywa na
wywar warzywny /
marchewka ,
cebule ,
seler naciowy , świeży
tymianek ,
listki laurowe ,
ziele angielskie /50 g
sera Parmegiano1 łyżka
masła2 kieliszki białego
wytrawnego winaoliwa extra vergine
Wywar warzywny : warzywa obrać , pokroic , zalać zimna
woda i gotować na małym ogniu ok 30 min. Doprawić
sola i
pieprzem .
Cebulki drobno posiekać , poddusić na
oleju w dużym rondlu , dodać
ryż . Podsmażyć , zalać
winem . Cały czas delikatnie mieszać dolewając
wywar warzywny . Pod koniec gotowania dodać
masło ,
ser , świeży
tymianek , doprawić
sola i
białym pieprzem .Podawać z lekko zblanszowanym
bobem skropionym
oliwą .

