Wykonanie

Z bułgarskich wakacji przywiozłam tradycyjne garnuszki z których pysznie smakuje ta potrawa - taki niby gulasz .Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Bułgarii) to typowo bułgarskie danie serwowane w niemal każdej restauracji na wybrzeżu Morza Czarnego. Zazwyczaj podaje się je w tradycyjnych, bułgarskich, kolorowych naczyniach. Kawarma to danie
mięsne, do którego używa się zazwyczaj
mięsa wieprzowego albo
kurczaka.
Mięso jest pokrojone w kawałki i pływa w pysznym sosie z
cebulą. Niekiedy dodaje się też inne warzywa np. ostrą bułgarską
paprykę- czuszkę,
seler,
marchewkę,
por czy
pietruszkę. Kawarma najlepiej smakuje z
chlebem (którym można wytrzeć resztki pysznego sosu) i
czerwonym winem.

Składniki (dla 3-4 osób):400-500g
mięsa wieprzowego bez kości /gulaszowe /1 ząbek
czosnku1
cebula1 lampka
wina3-4 łyżki tłuszczu lub
oleju1 łyżka
mąki½ szklanki
wywaru mięsnegoPapryka wędzona ,
pieprz,
sól2 łyżki
przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:Należy pokroić
mięso w paski, przyprawić je
solą i
papryką i zostawić na pół godziny. Następnie podgrzać tłuszcz na patelni i podpiec
mięso. Podpieczone
mięso wyjąć i odłożyć, a na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cienko
cebulę (ewentualnie jeszcze inne warzywa) na 2-3 minuty. Następnie z powrotem dodać
mięso, doprawić całość
solą,
pieprzem i
papryką i delikatnie mieszać
mięso z
cebulą. Dodać
wywar,
wino i pokrojony
czosnek, następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dodać
mąkę do zagęszczenia.
Ziemniaki i
marchewkę ugotować .

Kawarna najlepiej smakuje w typowych, bułgarskich naczyniach ceramicznych. Na dnie układamy warstwę
mięsa , warzyw ,
ziemniaków .Zalewamy
wywarem przyprawionym
przecierem pomidorowym .

