Wykonanie

Łatwy i szybki przepis . Jeśli upieczemy większą ilość babeczek możemy je przechowywać i przygotować nadzienie w 2 minuty kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota .Kruche ciasto :300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkasólMąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
masło + szczypta
soli .
Masło siekamy nożem , kiedy zmiesza się z
mąką dodajemy
cukier i
żółtka . Zagniatamy ciasto . Kiedy składniki się połącza formujemy z ciasta kulę , zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min .W tym czasie rozgrzewamy piekarnik i smarujemy foremki do babeczek roztopionym
masłem .Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3-4 mm . Wyklejamy
ciastem babeczki , nakłuwamy widelcem . Na wierzch wykładamy folię aluminiowa i wsypujemy
fasolę lub
groch do obciążenia .Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 C ok 10-12 min . Studzimy .

Masa serowa :1
serek ricotta1/2
galaretki Curacao Winiaryok 2 łyżeczki
cukru pudrukilka kropel
soku z cytrynylistki
mięty do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej
wody .
Serek wymieszać z
cukrem , dodać
cytrynę do smaku .odłożyć do drugiej miseczki ok 2 łyżki
serka / posłuży on do przymocowania
jeżyn / Jeśli macie ochotę można zastąpić go
bitą śmietaną . Zimną
galaretkę przelewamy do
serka i mieszamy , aż powstanie jednolita masa . Napełniamy masa babeczki - odstawiamy do lodówki - tężeje w ciągu kilku minut .Po zastygnięciu robimy kleks z
serka i dekorujemy świeżymi
jeżynami i listkiem
mięty /
daje on niesamowity smak i orzeźwienie / Smacznego :)
