Wykonanie

Delikatny, puszysty
biszkopt z przesmażonymi antonówkami.Po prostu Niebo w gębie./ przygotowanie
jabłek /Rolada to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, a lubiąją prawie wszyscy.Składniki;3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej4
jajka3 łyżki budyniu
śmietankowego , lub 2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki zimnej
wody.szczypta
soliDo
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę, dodającpartiami
cukier i 2 łyżki zimnej
wody. Ciągle ubijając dodajemy
żółtka.Po około 5 minutach ubijania dodać wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
budyniem mąkę. Delikatnie łyżką wymieszać do p ołączenia się składników.Blachę z wyposażenia kuchni lub inną formę o rozmiarach 30x 35 lub naweto 3 cm większą smarujemy tłuszczem, posypujemy
mąką lub wykładamypapierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozsmarowujemy równo na całejpowierzchni formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy15 – 20 minut w temperaturze 18o stopni C.Gorący placek wyjmujemy z blachy na papier do pieczenia lub wilgotnąściereczkę i delikatnie od węższej strony zwijamy w rulon . Pozostawiamydo przestudzenia.Lekko ciepły placek delikatnie rozwijamy, smarujemy przygotowanymi
jabłkami i ponownie zwijamy w rulon. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Porady;1. Brzeg zwinięcia rolady powinien być na spodzie rolady.czyli układamy ją do zastygnięcia zwinięciem do dołu.2. Wierzch lekko dociskamy.3. Gotową roladę możemy posypać
cukrem pudrem, lub posmarowaćprzesmażonymi
jabłkami i posypać wiórkami kokosowymi, lub prażonymi
płatkami migdałowymi. Możemy też polać
polewą czekoladową lub lukrem.4. Ilość
jabłek zależy od grubości warstwy jaką smarujemy na ciasto,ja zużywam około 1,1/2 litrowych słoików przesmażonych
jabłek.5. Jeżeli używamy do ciasta
mąki ziemniaczanej to możemy dodać2 łyżki
cukru waniliowego.6.
Jabłka możemy posypać lekko
cynamonem.7. Do
jabłek możemy też dodać rozpuszczoną w 3/4 szklanki
galaretkępomarańczową, lub
brzoskwiniową.
Galaretkę mieszamy z
jabłkamikiedy zacznie tężeć. Szarlotka
malibuSmacznego.Zapraszam na
karpia w galarecie i inne tradycyjne potrawy wigilijne .