Wykonanie
Składniki;
Karp 1.5 kg4
cebule (około 300g)3
marchewkikawałek
seleramała
pietruszka4 ziarna
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu1
liść laurowy7 łyżeczek
żelatynypieprz mielony
sólsok z cytryny1
białko (do sklarowania
wywaru) https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci
Karpia czyścimy, usuwamy płetwy, ogon, oczy, odcinamy głowę,usuwamy skrzela.
Rybę dokładnie płuczemy i kroimy na 6 – 7 dzwonków.Skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiamy.Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w grube plastry. 1
marchewkęgotujemy w całości, przyda się nam do dekoracji.Do garnka wkładamy głowę
karpia, płetwy, ogon i pozostałe skrawki
ryby, warzywa, i
przyprawy. Wlewamy 1,5 l zimnej
wody i gotujemy na niedużym ogniu 20 – 30 minut.Powstały
wywar cedzimy przez sito. Dzwonka
karpia wkładamydo garnka, zalewamy gorącym
wywarem, przyprawiamy
solą i gotujemy na niewielkim ogniu około 12 – 15 minut. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Wystudzoną
rybę wyjmujemydelikatnie usuwamy kręgosłup, ości i ewentualnie skórę.Układamy na półmisku dekorujemy wg uznania;
marchewką,listkami
natki pietruszki,
groszkiem, cząstkami
cytryny.
Wywar cedzimy na gęstym sicie wyłożonym gazą. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny. Dodajemy
żelatynę , podgrzewamy aż
żelatyna się rozpuści. Studzimy , zalewamy delikatnie przygotowaną
rybę i pozostawiamy do stężenia.Podajemy z
cytryną lub tartym
chrzanem.Rady;1 . Jeżeli
wywar nam zmętnieje, ubijamy
białko, dodajemy do
wywaru,gotujemy 10 minut. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą.2.
Wywar gotujemy na niewielkim ogniu i w odkrytym naczyniu3. Pamiętajmy żeby z
cytryny usunąć pestki bo
galaretkamoże od nich nabrać gorzkiego smaku.4
Żelatynę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie jeżeli tegowymaga, lub bezpośrednio wsypać do
wywaru. Zależy jaki sposóbprzygotowania jest zalecany na opakowaniu.Ilość
żelatyny dopasować do zaleceń podanych na opakowaniu.5. Jeżeli chcemy żeby
wywar był bardziej intensywny w kolorzemożemy dodać podczas gotowania jarzynkę, kucharek.6.Przed ułożeniem
ryby na półmisku, możemy wylać cienką warstwę
wywaru z
żelatyną. Wstawiamy półmisek do lodówki gdy
wywar zastygnieukładamy
rybę i dekorację , zalewamy delikatnie pozostałymzimnym
wywarem. Pozostawiamy do stężenia.Smacznego.