Wykonanie
Witam . Wczoraj swoją rodzinkę raczyłam
ciastem Bounty, a dzisiaj przedstawię go Wam .Ciasto jest dość słodkie jeżeli jecie je tego samego dnia ale lepiej smakuje po 24 h .Dlatego też najlepiej przygotować je wcześniej . Ponieważ krem jest dosyć ciężkito i
biszkopt powinien być twardszy , dlatego używam więcej
mąki .
Biszkopt też możnaupiec dzień wcześniej. Pamiętajcie żeby nie wykładać gorącego kremu na
biszkopt , tylkoprzestudzony.Składniki
biszkoptu ;5
jajek20 dag
cukru1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej .Możecie też zrobić
biszkopt angielski który znakomicie nadaje się do ciast z ciężkimikremami i
owocami .Składniki kremu Bounty ;1 litr
mleka tłustego3/4 szklanki
cukru15 dag
masła może być roślinne40 do 50 dag
wiórków kokosowych2 budynie
śmietankowe bez
cukru 40 g czyli budynie na 1/2 litra
mleka .1
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka
aromatu waniliowego .3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wrzątku
mleka lub
wodyJeżeli nie lubicie
żelatyny to możecie ten składnik pominąć .Polewa ;Może być to gotowa
polewa czekoladowa, lub zrobiona z
czekoladymlecznej na przykład o smaku
kokosowym lub
mlecznej i
czekolady gorzkiej .
Czekolady rozpuśćcie w gorącej kąpieli dodajcie 10 dag
masła lub
margaryny.Mieszajcie do połączenia się składników, lekko ostudzoną wylejcie na zimne ciasto.Możecie też zrobić polewę z
cukru ,
masła i
kakao,Wykonanie
biszkoptu ;
Żółtka oddzielić od
białek .
Białka ubić na sztywną pianę , dodać
cukier i ciągleubijając dodawać
żółtka . Miksować aż do uzyskania puszystej , lekkożółtawej masy .
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia ,
mąką ziemniaczaną ,
kakaem i przez sito przesiać partiami do masy jajecznej ,składniki delikatnie i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką .Formę 28/ 40 wyłożyć papierem do pieczenia , a jeżeli nie macie papieruto wysmarujcie formę dokładnie
masłem lub
margaryną posypcie
mąką lub
bułką tartą i wlejcie ciasto . Wierzch ciasta dokładnie wyrównajcie łyżką lub specjalną packą do ciast . Pieczcie 30 minut w 180 stopniach C.Wykonanie kremu Bounty ;Z
mleka odlać 1/2 szklanki , resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowymdodać
wiórki kokosowe , gotować 15 - 20 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszającaby masa się nie przypaliła . Garnek z masą można przykryć pokrywką bo na początkugotujące
mleko chlapie po kuchni .Gdy masa zgęstnieje dodajcie
masło , poczekajcieaż się całkowicie rozpuści , a następnie wlejcie rozrobiony w zimnym
mleku budyń .Całość pogotujcie około 1 minuty , ciągle mieszając bo masa ma tendencje do łatwegoprzypalania się po dodaniu budyniu . Odstawcie gorącą masę i dodajcie do niej
żelatynę rozpuszczoną w gorącym
mleku lub wodzie .Dzięki temu ciasto po wystudzeniu kroi się wspaniale na małe kawałki , a
żelatynawcale nie zmienia smaku ciasta .Wykonanie ciasta ;Wystudzony
biszkopt nasączcie lekko
alkoholem . Ja nasączyłam go
likierem Malibuokoło 60 ml starczy .Wyłóżcie na
biszkopt przestudzony krem Bounty , wyrównajciepowierzchnię i poczekajcie aż ostygnie . Na zimny krem wylejcie lekko ciepłą polewę .Nie wstawiajcie aż do zastygnięcia polewy ciasta do lodówki . Dzięki temupolewa po zastygnięciu będzie miała ładny połysk .
Potem wstawcie ciasto na co najmniej kilka godzin do lodówki,SMACZNEGO !!!!!Czekam na Wasze opinie i pytania .A może podzielcie się Waszymi przepisami nie koniecznie na ciasta ?