Wykonanie

Ten piernik to pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam. Nie ma nic prostszego - wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, miksujemy, wkładamy do piekarnika na 45 minut i gotowe :) A do tego smakuje bardzo dobrze,
czekoladowo-
cynamonowo, najlepiej ze szklanką
mleka do popicia - pycha!Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru4
jajka1 szklanka
mleka0,5 szklanki
oleju1 mały słoik (ok. 200g)
dżemu lub
konfitury śliwkowej (może być też inna)2 czubate łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika (lub samego
cynamonu)1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie
orzechy włoskie lub laskowe lub
rodzynkiTak jak
pisałam we wstępie można wszystko wrzucić na raz do naczynia i zmiksować chociaż ja żeby ciasto wyszło bardziej puszyste najpierw ubijam
jajka na pianę, dodaję
cukier i miksuję i dopiero
potem dodaję resztę składników. Odnośnie
dżemu (może być
konfitura) to najlepiej pasuje tu
śliwkowy chociaż ja próbowałam też
truskawkowego,
malinowego i
wiśniowego i wszystkie smakują bardzo dobrze.
Dżemu im damy więcej tym ciasto będzie bardziej mokre ale nie można przesadzić bo się nie upiecze. Ja
daję mały słoik i jest idealnie. Do ciasta można też dodać
orzechy włoskie lub laskowe (mi najbardziej smakują te pierwsze) lub
rodzynki lub jeszcze coś innego ale nie trzeba. Kiedy masa jest już gotowa przelewamy ją do formy, najlepiej okrągłej z kominem o średnicy ok. 30cm (ja używam takiej). Można ją wysmarować
masłem lub
olejem i obsypać
bułką tartą lub
mąką przed wlaniem masy żeby ciasto łatwiej odchodziło od brzegów ale ja tego nie robie bo nie przepadam za tym smakiem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez 45 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia a następnie delektujemy się
ciastem, najlepiej ze szklanką
mleka. Smacznego :)