Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem to wyśmienite danie. Najważniejszy jest farsz – nie szczędźcie na
czosnku, ja dodaję też
cebulę, która doskonale podkreśla smak
szpinaku. Zapraszam.
Składniki na farsz:450g
szpinaku(np. rozdrobniony, mrożony),250g
chudego sera,
żółty ser do posypania naleśników,3 ząbki
czosnku,1
cebula drobno posiekana,
sól i
pieprz do smaku,Składniki na ciasto:10 plastrów
boczku,250 g
mąki,1
jajko,250 ml
mleka,50 ml
wody,łyżeczka
oleju,
sól do smaku,
olej rzepakowy do smażenia,Wszystkie składniki na ciasto (łącznie z 1 łyżeczką
oleju) dokładnie wymieszaj. Patelnię bardzo dobrze rozgrzej, smaż cienkie naleśniki - na natłuszczoną patelnię wylewaj niecałą chochelkę ciasta-na środku kładź plaster
boczku. Smaż z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Przełóż rozmrożony
szpinak do garnka (nadmiar
wody można odparować)dodaj posiekaną
cebulę,
ser(biały) oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewaj 10-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na każdy naleśnik nakładaj 2-3 łyżki farszu i zwijaj w rulon tak aby
boczek był na zewnątrz naleśnika.Aby były ciepłe przed podaniem przełóż do naczynia do zapiekania posyp
serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp 170°C.