Wykonanie
Witajcie, dzisiaj proponuję wam smaczny sernik z dodatkiem
mleka, mama często go piekła.Zapraszam:)
Składniki na kruche ciasto:3 szklanki
mąki tortowej,4
żółtka,2-3 łyżki gęstej
śmietany,1/2 opakowania
cukru waniliowego,1/2 szklanki
cukru,200 g
margaryny,Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok 30 min. Następnie podziel ciasto na dwie części - około 60% i 40%Masa serowa:1 kg
sera białego,1 szklanka
cukru,2 opakowania budyniu
śmietankowego,2 szklanki
mleka,7
jajek,1/4 szklanki
oleju,1/2 opakowania
cukru waniliowego,
aromat pomarańczowy,1 łyżka
kakao,
Ser zemleć. Do
sera dodawać miksując powoli po jednym
żółtku aż do wyczerpania. Następnie dodajemy po trochę
cukier i
cukier waniliowy nadal miksując.Do masy serowej dodać
aromat pomarańczowy i
olej,wolno mieszając dodać stopniowo
mleko i budynie.
Białka ubić na sztywno, dodać do
sera i delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33cm x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować większą część ciasta (60%) wyłożyć nim blachę, ciasto oprószyć
kakao.Na ciasto wyłożyć masę
serową, na wierzch zetrzeć resztę kruchego ciasta (40%) na tarce o grubych oczkach.Piec ciasto w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Smacznego ;)