Wykonanie
Ostatnio zawsze coś mi zostaje z obiadu -trochę
ryżu, surówka z
kapusty...postanowiłam przygotować fałszywe gołąbki. W
sieci przepisów na takie gołąbki jest całe mnóstwo, ja podaję wam moją wersję z wykorzystaniem "resztek" z poprzednich obiadów, zapraszam:)

Składniki:nie podam dokładnej ilości-nie warzyłam składników,wyszło mi 16 fałszywych gołąbkówugotowany brązowy ryz,surówka z
kapusty z
marchewką,zmielone
mięso z 2 udek drobiowych,2
jajka,
zielona papryka,
cebula,ząbek
czosnkukasza manna,
mąka do obtaczania,
olej rzepakowy do smażenia,

Do miski wrzucam po kolei: ugotowany
ryż, surówkę z
kapusty,
jajka,
cebulę drobno posiekaną,
paprykę pokrojoną w kostkę oraz
mięso mielone, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Masę dokładnie wyrabiam stopniowo dodając
kaszę mannę. Masa powinna się zagęścić tak aby można było formować małe kotlety.

Formuję małe kotlety, które obtaczam w
mące a następnie smażę na rozgrzanym
oleju rzepakowym.

Smażę do złotego koloru z każdej strony.

Następnie usmażone kotlety przekładam do garnka, zalewam
wodą, tak aby przykryła kotlety i duszę je około 20-30 minut.Zazwyczaj już po 20 minutach gołąbki są już gotowe, i "wypiły" całą
wodę.Podaję z
sosem pomidorowym i
ziemniakami.Smacznego :)