ßßß Cookit - przepis na Zupa z buraczków i papryki.

Zupa z buraczków i papryki.

nazwa

Wykonanie

Wracam do Was po długiej przerwie. Część zdjęć straciłam...ale cóż -będą nowe, może nawet lepsze.Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, teraz pracuję na komputerze zastępczym, czekam cierpliwie na naprawę mojego sprzętu...a tymczasem zapraszam dzisiaj na nietypową zupę z buraków i papryki :)
Składniki:
łyżka oleju,
łyżka zmielonego kminu rzymskiego,
2 różowe cebule,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
500 g buraków ćwikłowych,
1 marchewka,
około 300 g czerwonej soczewicy,
wywar z kości z zielem angielskim i liściem laurowym (3 l ),
przyprawa do zup maggi,
1. Buraczki i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz kmin rzymski, smaż na średnim ogniu, uważając aby nie spalić cebuli.
3. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, dodaj do cebuli, i smaż około 5 minut.
4. Do przygotowanego wywaru dodaj buraki, marchewkę, cebulę i paprykę oraz czerwoną soczewicę-gotuj do miękkości warzyw. Następnie dopraw pieprzem i przyprawą do zup maggi, możesz dodać również odrobinę soku z cytryny i podać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/05/zupa-z-buraczkow-i-papryki.html