Wykonanie
Wracam do Was po długiej przerwie. Część zdjęć straciłam...ale cóż -będą nowe, może nawet lepsze.Nie ma co płakać nad rozlanym
mlekiem, teraz pracuję na komputerze zastępczym, czekam cierpliwie na naprawę mojego sprzętu...a tymczasem zapraszam dzisiaj na nietypową zupę z
buraków i
papryki :)
Składniki:łyżka
oleju,łyżka zmielonego
kminu rzymskiego,2 różowe
cebule,1
czerwona papryka,1
żółta papryka,500 g
buraków ćwikłowych,1
marchewka,około 300 g
czerwonej soczewicy,
wywar z kości z
zielem angielskim i
liściem laurowym (3 l ),
przyprawa do zup maggi,1.
Buraczki i
marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie na patelni rozgrzej
olej i wrzuć
cebulę oraz
kmin rzymski, smaż na średnim ogniu, uważając aby nie spalić
cebuli.
3. Umyj
paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, dodaj do
cebuli, i smaż około 5 minut.
4. Do przygotowanego
wywaru dodaj
buraki,
marchewkę,
cebulę i
paprykę oraz
czerwoną soczewicę-gotuj do miękkości warzyw. Następnie dopraw
pieprzem i
przyprawą do zup maggi, możesz dodać również odrobinę
soku z cytryny i podać z kleksem kwaśnej
śmietany. Smacznego :)