Wykonanie
Dzisiaj rozpusty kalorycznej częśc druga ! Przepyszna, mięciutka, wilgotna pizza włoska. Ciasto pięknie rośnie, szybko się piecze a na górę możemy położyc co nam się podoba. Nie
będę się więc dłużej rozpisywac, tylko do razu przejdę do przepisu : )

Składniki na ciasto200g
mąki pszennej100g
mąki wyższego typu, np. orkiszowa (u mnie pszenna z pełnego przemiału czyli razowa)2 pełne łyżki
oliwy z oliwek (+ trochę
oliwki do polania dłoni by nie podsypywac
mąki przy wyrabianiu ciasta +trochę do posmarowania ciasta przed nałożeniem sosu by była bardziej chrupiąca)170g
wody3g
drożdży suchych lub ok 8g świeżych rozrobionych wcześniej w zaczyniełyżeczka
solinajpierw wrzucacie wszystkie składniki do miski (tak, łącznie z
drożdżami. jeśli macie świeże, to tak jak wspominałam rozróbcie je wcześniej i dopiero dodajcie jako zaczyn) i mieszacie. kiedy wszystko ładnie się połączy to wyrzucacie na blat i wyrabiacie. możecie nim rzucac, możecie je bic, co Wam tylko emocje przyniosą do głowy : D moooże byc trochę luźne, lepkie, ale jak już wspominałam lepiej posmarowac dłonie
oliwką niż dosypywac
mąki. wyrobione wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką, ręczniczkiem, kołderką, kocykiem, i odstawiamy na dobrą godzinę w milutkie, cieplutkie miejsce tak by dosłownie zwiększyło swoją objętośc.Składniki na
sos pomidorowy (możecie użyc kupnego, koncentratu, lub zwykłęgo
keczupu)1 puszka
pomidorów lub 4-5 sztuk2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnkuok. 1 łyżka
oregano1 łyżeczka
bazyliisól na patelni rozgrzewacie
oliwę i przeciskacie na nią
czosnek przez praskę. wylewacie
pomidory,
solicie i czekacie aż kawałki
pomidorków się rozpadną. jeśli mają już konsystencję sosu to dodajecie
przyprawy i dalej smażycie już możliwie najkrócej a najlepiej po przyprawieniu i wymieszaniu zdjąc z gazu.Składniki na farsz:kilka
pieczarek pokrojonych w
płatki (nie za cieńko)3-4 plastry
ananasa z puszki lub świeżego
starty ser (
mozarella,
parmezan, zwykły żółty)Przygotowaniekiedy ciasto podwoi swoją objętośc rozwałkowujecie je lub rozciągacie palcami(ja wybrałam tę opcję, można je podrzucac, lepic w dowolne kształty- jest mała szansa na to, że się przerwie) i ukłacie na specjalnej blaszce do pizzy lub na zwykłej do ciast czy
ciasteczek ale najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia.smarujecie pędzelkiem ciasto
oliwą i
potem sosem. układacie co chcecie (3/4 składników na pizzę układamy surowe, tak więc
pieczarek nie dusimy : ))wstawiamy do piekarnika nagrzanego do przynajmniej 220 stopni (pizzy nigdy nie zagrozi zbyt duża temperatura, we włoskich pizzeriach pieką ją nawet w 280 stopniach) na około 12 minut, ale obserwujcie ją, czy jest odpowiednio spieczona i czy
ser dokładnie się rozpuścił.Najlepsza gorąca : )

Nie mam niestety zdjęcia upieczonej, bo kiedy wyjęłam ją z piekarnika a ja pobiegłam po aparat mama zdążyła ją już rozkroic na kawałki :c Ale wyglądała naprawdę przesmacznie !Ps.
Mąka której użyłam : )

Do akcji