ßßß Cookit - przepis na Saporita pizza italiana !

Saporita pizza italiana !

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj rozpusty kalorycznej częśc druga ! Przepyszna, mięciutka, wilgotna pizza włoska. Ciasto pięknie rośnie, szybko się piecze a na górę możemy położyc co nam się podoba. Nie będę się więc dłużej rozpisywac, tylko do razu przejdę do przepisu : )
Składniki na ciasto
200g mąki pszennej
100g mąki wyższego typu, np. orkiszowa (u mnie pszenna z pełnego przemiału czyli razowa)
2 pełne łyżki oliwy z oliwek (+ trochę oliwki do polania dłoni by nie podsypywac mąki przy wyrabianiu ciasta +trochę do posmarowania ciasta przed nałożeniem sosu by była bardziej chrupiąca)
170g wody
3g drożdży suchych lub ok 8g świeżych rozrobionych wcześniej w zaczynie
łyżeczka soli
najpierw wrzucacie wszystkie składniki do miski (tak, łącznie z drożdżami. jeśli macie świeże, to tak jak wspominałam rozróbcie je wcześniej i dopiero dodajcie jako zaczyn) i mieszacie. kiedy wszystko ładnie się połączy to wyrzucacie na blat i wyrabiacie. możecie nim rzucac, możecie je bic, co Wam tylko emocje przyniosą do głowy : D moooże byc trochę luźne, lepkie, ale jak już wspominałam lepiej posmarowac dłonie oliwką niż dosypywac mąki. wyrobione wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką, ręczniczkiem, kołderką, kocykiem, i odstawiamy na dobrą godzinę w milutkie, cieplutkie miejsce tak by dosłownie zwiększyło swoją objętośc.
Składniki na sos pomidorowy (możecie użyc kupnego, koncentratu, lub zwykłęgo keczupu)
1 puszka pomidorów lub 4-5 sztuk
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
ok. 1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól na patelni rozgrzewacie oliwę i przeciskacie na nią czosnek przez praskę. wylewacie pomidory, solicie i czekacie aż kawałki pomidorków się rozpadną. jeśli mają już konsystencję sosu to dodajecie przyprawy i dalej smażycie już możliwie najkrócej a najlepiej po przyprawieniu i wymieszaniu zdjąc z gazu.
Składniki na farsz:
kilka pieczarek pokrojonych w płatki (nie za cieńko)
3-4 plastry ananasa z puszki lub świeżego
starty ser (mozarella, parmezan, zwykły żółty)
Przygotowanie
kiedy ciasto podwoi swoją objętośc rozwałkowujecie je lub rozciągacie palcami(ja wybrałam tę opcję, można je podrzucac, lepic w dowolne kształty- jest mała szansa na to, że się przerwie) i ukłacie na specjalnej blaszce do pizzy lub na zwykłej do ciast czy ciasteczek ale najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia.
smarujecie pędzelkiem ciasto oliwą i potem sosem. układacie co chcecie (3/4 składników na pizzę układamy surowe, tak więc pieczarek nie dusimy : ))
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do przynajmniej 220 stopni (pizzy nigdy nie zagrozi zbyt duża temperatura, we włoskich pizzeriach pieką ją nawet w 280 stopniach) na około 12 minut, ale obserwujcie ją, czy jest odpowiednio spieczona i czy ser dokładnie się rozpuścił.
Najlepsza gorąca : )
Nie mam niestety zdjęcia upieczonej, bo kiedy wyjęłam ją z piekarnika a ja pobiegłam po aparat mama zdążyła ją już rozkroic na kawałki :c Ale wyglądała naprawdę przesmacznie !
Ps. Mąka której użyłam : )
Do akcji
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/saporita-pizza-italiana.html