Wykonanie

Pyszne, syte i niecodzienne danie.Składniki:1 kg
mięsa wołowego (extra
antrykot lub pieczeń), pokrojonego w kostkę2 łyżki
smalcu (użyłam domowego)1
cebula, pokrojona w paski5
ziemniaków, pokrojonych w kostkę3
marchewki, stare na tarce1
koncentrat pomidorowy Tesco1l słoik
papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę5 ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowesól,
pieprzzacierki:1
jajko1 łyżka
oliwy1 łyżka
mąki1 op. zupy gulaszowej (użyłam zupy gulaszowej Knorr)W głębokim garnku rozpuścić i rozgrzać
smalec, wrzucić pokrojone
mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną
cebulę i chwilę poddusić. Następnie wlać taką ilość
wody aby przykryła
mięso, a nawet ciut więcej.
Mięso dusić do miękkości. Kiedy
mięso będzie miękkawe dodać startą
marchew,
ziemniaki i pokrojoną
paprykę. W razie potrzeby dodać więcej
wody. Podgotować na małym ogniu aż
ziemniaki będą miękkie. Dodać
koncentrat pomidorowy i zagotować. W międzyczasie roztrzepać
jajko z
mąką na zacierki i powoli wlewać do gotującej się zupy. Następnie energicznie mieszając dodawać zupę gulaszową z
torebki. Gotować 10 min. na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem. Do smaku można dodać trochę zalewy z
papryki konserwowej.Smacznego!