ßßß Cookit - przepis na Chleb z miodem

Chleb z miodem

nazwa

Wykonanie

"Kawałek raju jest w każdym sercu, które stanowi zbawienny port dla nieszczęśliwego. W każdym domu z chlebem, winem i serdecznym ciepłem."
Phil Bosmans
- Co robicie, aby rozładować stres?
- Idę na siłownię - mówi On
- Lody i czekolada - śmieje się Ona
- Lampka wina! Koniaczek! - krzyczą Oni
- Chleb, który ugniatam ze złością, a piekę już z miłością - uśmiecham się.
To jeden z lepszych bochenków jakie upiekłam. Ma lekko słodki smak, a ta chrupiąca skórka! Mmmm... niebo! Gorąco go polecam. Przepis pochodzi z fenomenalnej "Księga chleba".
Składniki:
1/3 szklanki płynnego miodu
2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Szklanka płatków owsianych (otręby pszenne)
Łyżka sezamu (2 sezamu i 2 czarnuszki)
5 dag drożdży
4-5 łyżek ciepłej wody
4-5 szklanek ulubionej mąki do wypieku chleba (3 żytniej, 2 pszennej)
Jajko
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do gorącej wody wlewamy miód i oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy miód się rozpuści wsypujemy sezam, łyżkę czarnuszki, otręby. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
Smarujemy je oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy folią oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (od 1,5 do 3 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia).
Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy, aby opadło. Przekładamy do nasmarowanej oliwą formy (powinno sięgać do połowy jej wysokości).
Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią, smarujemy jajkiem rozmieszanym z wodą. Posypujemy czarnuszką i odstawiamy na ok. 20 minut.
Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2015/02/chleb-z-miodem.html