Wykonanie
"Kawałek raju jest w każdym
sercu, które stanowi zbawienny
port dla nieszczęśliwego. W każdym domu z
chlebem,
winem i serdecznym ciepłem."Phil Bosmans- Co robicie, aby rozładować stres?- Idę na siłownię -
mówi On-
Lody i
czekolada -
śmieje się Ona- Lampka
wina! Koniaczek! - krzyczą Oni-
Chleb, który ugniatam ze złością, a piekę już z miłością - uśmiecham się.

To jeden z lepszych bochenków jakie upiekłam. Ma lekko słodki smak, a ta chrupiąca skórka! Mmmm... niebo! Gorąco go polecam. Przepis pochodzi z fenomenalnej "Księga
chleba".

Składniki:1/3 szklanki płynnego
miodu2 szklanki gorącej
wody2 łyżki
oliwy z oliwekSzklanka
płatków owsianych (
otręby pszenne)Łyżka
sezamu (2
sezamu i 2
czarnuszki)5 dag
drożdży4-5 łyżek ciepłej
wody4-5 szklanek ulubionej
mąki do wypieku
chleba (3 żytniej, 2 pszennej)
JajkoDrożdże zalewamy ciepłą
wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do gorącej
wody wlewamy
miód i
oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy
miód się rozpuści wsypujemy
sezam, łyżkę
czarnuszki,
otręby. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.Dodajemy
mąkę oraz
drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.Smarujemy je
oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy folią oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (od 1,5 do 3 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia).Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy, aby opadło. Przekładamy do nasmarowanej
oliwą formy (powinno sięgać do połowy jej wysokości).Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią, smarujemy
jajkiem rozmieszanym z
wodą. Posypujemy
czarnuszką i odstawiamy na ok. 20 minut.Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.Smacznego!