ßßß
To jeden z lepszych bochenków jakie upiekłam. Ma lekko słodki smak, a ta chrupiąca skórka! Mmmm... niebo! Gorąco go polecam. Przepis pochodzi z fenomenalnej "Księga chleba".
Składniki:1/3 szklanki płynnego miodu2 szklanki gorącej wody2 łyżki oliwy z oliwekSzklanka płatków owsianych (otręby pszenne)Łyżka sezamu (2 sezamu i 2 czarnuszki)5 dag drożdży4-5 łyżek ciepłej wody4-5 szklanek ulubionej mąki do wypieku chleba (3 żytniej, 2 pszennej)JajkoDrożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do gorącej wody wlewamy miód i oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy miód się rozpuści wsypujemy sezam, łyżkę czarnuszki, otręby. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.Dodajemy mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.Smarujemy je oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy folią oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (od 1,5 do 3 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia).Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy, aby opadło. Przekładamy do nasmarowanej oliwą formy (powinno sięgać do połowy jej wysokości).Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią, smarujemy jajkiem rozmieszanym z wodą. Posypujemy czarnuszką i odstawiamy na ok. 20 minut.Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.Smacznego!