Wykonanie
"
Love came down at Christmas,
Love all lovely,
Love Divine;
Love was born at Christmas, Star and angels gave the sing"Christina Rossetti

Podając za stroną Producenta: "
Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT, witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje naszym potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia.
Olej rzepakowy nazywany jest
oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak
oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne.
Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Bez dodatków i konserwantów produkt w 100% naturalny z
polskich upraw."

Składniki :Litr
bulionu warzywnegoCebula3-4
ziemniakiMarchewkaPor (pominęłam)
Papryczka chilli (pominęłam)3 ząbki
czosnku (2)450 g mieszanej
fasoli (puszka
fasoli czerwonej, białej oraz 2 garście
fasolki szparagowej)
Groszek (opcjonalnie)
Przyprawy (
chilli,
pieprz,
oregano,
zioła prowansalskie)
Natka pietruszkiŁyżka
oleju z rzepaku Zielony NurtNa
oleju podsmażamy pokrojone warzywa:
cebulę,
ziemniaki,
marchew,
por oraz
zieloną fasolkę szparagową. Dusimy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną.Dodajemy
papryczkę chilli,
czosnek, doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut.Wlewamy
bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy odsączoną
fasolę oraz
groszek, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.Smacznego!Przepis powstał przy współpracy z firmą