ßßß Cookit - przepis na Zupa z mieszanej fasoli

Zupa z mieszanej fasoli

nazwa

Wykonanie

"Love came down at Christmas, Love all lovely, Love Divine;
Love was born at Christmas, Star and angels gave the sing"
Christina Rossetti
Podając za stroną Producenta: "Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT, witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje naszym potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia. Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Bez dodatków i konserwantów produkt w 100% naturalny z polskich upraw."
Składniki :
Litr bulionu warzywnego
Cebula
3-4 ziemniaki
Marchewka
Por (pominęłam)
Papryczka chilli (pominęłam)
3 ząbki czosnku (2)
450 g mieszanej fasoli (puszka fasoli czerwonej, białej oraz 2 garście fasolki szparagowej)
Groszek (opcjonalnie)
Przyprawy (chilli, pieprz, oregano, zioła prowansalskie)
Natka pietruszki
Łyżka oleju z rzepaku Zielony Nurt
Na oleju podsmażamy pokrojone warzywa: cebulę, ziemniaki, marchew, por oraz zieloną fasolkę szparagową. Dusimy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy papryczkę chilli, czosnek, doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut.
Wlewamy bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy odsączoną fasolę oraz groszek, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z firmą
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/12/zupa-z-mieszanej-fasoli.html