Wykonanie
Wykorzystując sezonowe
owoce: kończące się
śliwki oraz
maliny i rozpoczynające
winogrona wyszła
tarta z
serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość
sera z
waniliowym posmakiem, gorycz
śliwek, kwaśność
winogron i
malin.Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej .Ciasto25 dag
mąki pszennej12 dag
masła1
żółtko1 łyżka
brązowego cukruszczypta
soli3 łyżki
wodyMasa serowa1 kostka
białego sera twarogowego3 łyżki
śmietanki 12%2
jajka1 op.
cukru waniliowegocukier do smakuSposób1.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne
masło,
cukier oraz
sól, następnie dołożyć
żółtko oraz 3 łyżki
wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.2. Przygotować masę
serową: zmiksować
ser z
śmietanką,
cukrami oraz 2
żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę
białka z 2
jajek i wszystko razem wymieszać łyżką.3.
Owoce umyć,
śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować
masłem, wylepić
ciastem, na ciasto wylać masę
serową, poukładać
owoce.4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.