Wykonanie
Z wegetarianizmem na święta Wielkanocne nie mam dużego problemu. Mimo że w moim domu rodzinnym są to święta jajeczno-
mięsne, ja zamieniam je na jajeczno-
serowo-warzywne i jest równie pysznie. Na
stole królują różne sosy i sałatki, jest niezwykle smakowicie.Jedyny dyskomfort jest z obiadem - tu króluje pieczeń pieczołowicie przygotowywana od dwóch dni. Do obiadu siada cała rodzina. A ja nie chcę z mojego wegetarianizmu robić głównego tematu do rozmów przy
stole.Stosuję więc zgrabne, warzywne zamienniki. W tym roku zamiennikiem była zielona pieczeń z
groszku.pasztet z zielonego
suszonego groszku1 i 1/2 szklanki
groszku zielonego suszonego1
seler1 duża
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy1/2 szklanki
kaszy jaglanej4 łyżki
płatków owsianych1
jajopieprz1 łyżeczka kuminu
Groch namoczyłam na noc. Następnie ugotowałam. W osobnym naczyniu rozgrzałam
oliwę, na niej lekko podsmażyłam
czosnek z
cebulą, do tego wrzuciłam
seler i po podlaniu
wodą dusiłam do miękkości. W kolejnym garnku ugotowałam
kaszę jaglaną.Ugotowany
groch zblenderowałam z
selerem, ale niezbyt dokładnie. Dodałam
kaszę,
jajko, lekko zmielone
płatki owsiane,
przyprawy. To wszystko do formy wysmarowanej
oliwą i oprószonej przemielonymi
płatkami owsianymi. I do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Plaster takiego pasztetu na obiad, do tego
sos chrzanowy i
mogę spokojnie jeść obiad z rodziną. Mam swoją pieczeń :-)